Oletko aina pakastanut mansikat väärin? – Älä unohda näitä
Moni nauttii kesän mansikoista juhannuspöydissä. Varsinainen sesonki mansikkasadon kohdalla alkanee vasta myöhemmin. Silloin monet säilövät kesän herkkuna tunnettua marjaa myös pakastimeen.
Mansikat voi kuitenkin pakastaa väärin, neuvoo elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO tiedotteessaan.
Väärin pakastetut mansikat muuttuvat tiedotteen mukaan helposti vetisiksi ja mauttomiksi. Pakastusprosessissa nopeus ja oikea tekniikka ovat valttia.
ETKO muistuttaa, että pakastin kannattaa sulattaa tarvittaessa ennen kuin sinne laittaa kesän satoa pakastumaan.
Yli 3–5 millimetrin huurre kylmäaineputkistossa heikentää laitteen tehoa eli hidastaa mansikoiden jäätymistä. Se puolestaan heikentää pakastettujen marjojen laatua.
Syytä on myös tarkistaa laitteen pakastuskyky. Se löytyy pakastimen arvokilvestä, jossa kerrotaan kilomäärä 24 tuntia kohden (kg/24h).
Pakastuskyky kertoo, kuinka paljon enintään voi pakastaa tavaraa yhden vuorokauden aikana. Pakastuminen kestää 24 tuntia. Sen aikana pakastimeen ei saisi lisätä uusia pakastettavia tuotteita.
– Pakastuskyvyn ylittävä määrä kerralla hidastaa jäätymistä ja heikentää marjojen laatua, tiedotteessa sanotaan.
Tärkeää on myös käynnistää pakastustoiminto ajoissa.
Se tulisi kytkeä päälle 6–24 tuntia ennen pakastamista marjojen määrästä riippuen. Toiminto varmistaa, että pakastimessa jo olevat tuotteet säilyvät kylminä ja uudet marjat jäätyvät nopeasti.
Pakastustoimintoa kannattaa pitää päällä vuorokauden ajan. Sen jälkeen toiminto on syytä sammuttaa energian säästämiseksi. Uusimmissa pakasteissa toiminto kytkeytyy pois päältä automaattisesti.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös mansikoiden sijoitteluun pakasteessa. Uusia marjoja ei kannata laittaa aiemmin pakastettujen marjojen päälle. Suositeltavaa on käyttää pakastushyllyä tai -laatikoita.
Tärkeää on myös lukea pakastekohtaiset ohjeet käyttöohjeista.