Oikeusministeriö pohtii, pitäisikö eduskunnan täysistunto rauhoittaa kansanedustajien juridisilta asioilta

Perustuslaki

Oikeusministeriö ryhtyy pohtimaan, onko perustuslain muuttamiselle tarvetta kansanedustajiin ja ministereihin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi eduskuntaryhmien ja oikeusoppineiden eduskunnassa käymän keskustelun jälkeen, että oikeusministeriö ryhtyy laatimaan asiasta taustamuistiota.

– Sen jälkeen vasta sitten eduskuntaryhmät arvioivat, onko tässä isossa asiassa tarvetta jatkokeskustelulle, Vehviläinen sanoi tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Puhemiehen käynnistämä prosessi liittyy siihen, että eduskunta on Vehviläisen puhemieskaudella käsitellyt kahdesti ministerin tai kansanedustajan oikeudellista asemaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymystä käsiteltiin viime joulukuussa, ja kesällä 2020 eduskunta äänesti edustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojasta.

Vehviläinen on useaan otteeseen todennut pitävänsä eduskunnan täysistunnon roolia asiassa ongelmallisena. Puhemiehen mielestä vaarana on, että juridiikka ja politiikka menevät asioiden käsittelyssä osin sekaisin.

Oikeusoppineista muun muassa entinen valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki sekä entinen ja nykyinen oikeuskansleri ovat aiemmin julkisesti pohtineet eduskunnan täysistunnon roolia yksittäisiä henkilöitä koskevissa, puhtaasti oikeudellisissa kysymyksissä.

Vehviläinen muistutti, että Suomessa ei ole ollut tapana suin päin sännätä perustuslain muutoksiin.

– Ja pitää ylipäänsä arvioida, että onko näitä nykyisiä säädöksiä tarvetta muuttaa vai ei.

Kaikki eduskuntaryhmät eivät olleet edes mukana keskiviikkoaamun tapaamisessa. Vehviläisen mukaan joukosta puuttuivat vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt.

Asiantuntijoiden näkemyksissäkin oli Vehviläisen mukaan vivahde-eroja. Vehviläinen sanoi pitävänsä itsekin asiaa vaikeana kysymyksenä.

– Jotenkin ajattelen, että tässä olisi ehkä tarvetta jatkokeskustelulle, hän pohdiskeli.