Ohjelmajohtaja Lauri Puranen: Teollinen yhteistyö tarjoaa suomalaisyrityksille mahdollisuuksia

Hävittäjähankinta

Suomen hävittäjähankintaan kuuluu tärkeänä osana myös teollinen yhteistyö, jonka toivotaan avaavan suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia.

– Suoran teollisen yhteistyön lähtökohta on, että sen pitää kohdistua hankittavaan tuotteeseen, sen rakentamiseen, ylläpitoon tai siihen liittyviin palveluihin. Siinä ovat vahvimmilla Patria ja Insta, mutta myös Finnair on mukana, kertoo Puolustusvoimien ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Puranen huomauttaa, ettei tarkkoja tietoja yhteistyöstä tai siihen tulevista yrityksistä ole mahdollista kertoa erikseen. Neuvotteluja käydään ja koko velvoitteen täyttämiseen on aikaa kymmenen vuotta, Puranen huomauttaa.

– Epäsuoran teollisen yhteistyön idea on, että tässä saadaan osaamista suomalaisiin yrityksiin. Yhteistyö ei välttämättä takaa, että kauppoja tulee, mutta tuotekehityksen kautta avautuu mahdollisuuksia suomalaisille tuotteille.

Mukana yhteistyötä kehittämässä on ollut laaja kenttä toimijoita yliopistoista yrityksiin.

– Neuvotteluissa ovat olleet mukana Business Finland ja (Puolustus- ja ilmailuteollisuuden etujärjestö) PIAn jäsenyritykset.

Takavuosien vastakaupat jäivät EU-jäsenyyden myötä historiaan, joten sellaisista ei nyt ole puhetta.

Puranen kertoo myös, että reaktiot Suomen hävittäjäpäätökseen olivat varsin maltillisia, kun hän ennen julkistusta kertoi päätöksestä muille tarjoajille.

– Osa jopa onnitteli. Kaikki tiesivät, ettei viittä voittajaa voi olla. Pettymystä kyllä oli äänestä kuultavissa, kun soittelin ennen tiedotustilaisuutta.