Nyt uhkaa pula sianlihasta – ”Tilanne on kriittinen”

Ruoka

Kuluneen vuoden aikana sianlihan kysyntä on räjähtänyt johtuen Kiinan sikaruttotilanteesta.

Pula uhkaa pieniä ja keskisuuria sianlihaa käyttäviä yrittäjiä. Tilanne on kriittinen, Lihakeskusliitto ry sanoo tiedotteessaan.

Perhe- ja pk-yrityksiä edustavan liiton mukaan tilanne on jo niin vakava, että yhtiöiden säilyminen hengissä on kriittisellä tasolla.

– Sianlihan hinta EU-markkinoilla on vuoden aikana noussut lähes 40 prosenttia. Suomessa on sianlihan alituotanto, joten hinnat ovat nousseet vielä enemmän, liitto sanoo tiedotteessaan.

Suomessa on erittäin heikko sianliharaaka-aineen saatavuus. Viime viikkoina Lihakeskusliittoon on kantautunut tietoja, joiden mukaan teurastamot eivät läheskään aina edes anna tarjousta tulevalle vuodelle vaan kehottavat suoraan turvautumaan tuontilihaan.

Kansainvälisessä lihamarkkinassa kysynnän ja hintojen nousu lisää tuotantoa. Suomessa näin ei ole tapahtunut, koska isot teurastajat eivät ole nostaneet tuottajahintoja.

Lihanhankinta ja teurastus on Suomessa erittäin keskittynyttä. Kolme suurinta yritystä teurastaa lähes kaikki siat. Pienet ja keskisuuret jalostajat ostavat kotimaisen raaka-aineen isoilta kilpailijoiltaan.

Samaan aikaan sianlihan vientiin on Suomessa panostettu voimakkaasti.

Noin joka kymmenes lihakilo menee ulos Suomesta. Sianlihan viennin odotetaan kasvavan nopeasti myös vuonna 2020.