Nuoret tutkijat tekivät yllättävän löydön kaukaiselta tunturilta: natsi-Saksan viestiasema – "Vastaavaa ei todennäköisesti voi enää Suomen maaperältä löytää"
Nuoret tutkijat ja sotahistorian harrastajat Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi ovat löytäneet saksalaisten arkistolähteiden sekä maastotutkimusten avulla ennalta tutkimattoman, toisen maailmansodan aikaisen viestiaseman Käsivarren Lapista.
Kaksikko kertoo asiasta tiedotteella. Aiheesta uutisoi myös Yle.
Rikkinen sanoo tiedotteella saaneensa tiedon Ropi-tunturille sodan loppuvaiheessa rakennetusta viestiasemasta tutkiessaan Saksan 20. Vuoristoarmeijan dokumentteja.
– Arkistotiedot olivat kuitenkin niukkoja, eikä dokumenteista paljastunut esimerkiksi aseman tarkkaa sijaintia, kalustoa tai miehitystä, Rikkinen sanoo.
Kaksikon mukaan viestiasema liittyy saksalaisten puolustusjärjestelyihin Pohjois-Suomen ja Norjan alueella.
Saksalaiset rakensivat vuonna 1944 Käsivarteen Sturmbock-puolustuslinjan sekä Norjan Kautokeinoon Eisbär-linjaksi kutsutun sivustansuoja-aseman.
Arkistolöydön jälkeen Rikkinen ja Kastehelmi määrittivät viestiaseman tarkan sijainnin vanhojen ilmakuvien avulla. Aseman varsinaisen rakenteen ja tarkoituksen selvittäminen vaati kuitenkin kenttätutkimuksia, ja sen poikkeuksellisuus valkeni tutkijoille kunnolla vasta paikan päällä.
– Tunturin rinteeltä löytyi suuren viestiaseman rauniot. Ottaen huomioon kohteen etäisen sijainnin ja vaikeakulkuisen maaston, monet löydöistä olivat hyvin yllättäviä. Asema oli rakennettu huolella ja suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Tästä kertoivat muun muassa kivestä veistetyt portaat, raskaat rakennuselementit ja betonista valettu lattia generaattoria varten, Kastehelmi kertoo.
Viestiasema koostui päärakennuksesta, generaattorin paikasta sekä asuin- ja varastorakennuksista.
Aseman ja sen Norjan puoleisen vastinparin ansiosta saksalaisilla oli langaton viestiyhteys Sturmbock- ja Eisbär-linjojen välillä. Kalustonaan saksalaiset olivat käyttäneet harvinaista ja kehittynyttä viestivälineistöä.
Rikkisen mukaan langattomaan viestiasemaan kuului kymmeniä metrejä korkea antenni, jonka tueksi pystytetyt rakennuselementtien jäänteet ja ripustusvaijerit löytyvät yhä päärakennuksen raunioista.
– Saksalaiset olivat evakuoineet keskeisimmän kalustonsa, mutta he olivat jättäneet tavaraa myös taakseen.
Monet viestiaseman rakenteista olivat kuitenkin murskana. Kaksikon arvion mukaan saksalaiset räjäyttivät ja polttivat rakennukset vetäytyessään.
– Räjäytyksen myötä tynnyreitä, kaapelikeloja sekä muuta tavaraa oli lennellyt alarinteeseen, Kastehelmi sanoo.
Löytö liittyy Kastehelmen ja Rikkisen toteuttamaan Sturmbock-kartoitustutkimukseen. Tutkimuksessa on aiemmin kartoitettu muun muassa saksalaisten puolustuslinnoituksia ja vankileirejä Käsivarren Lapista.
– Ropin viestiasema on säilyneisyytensä vuoksi harvinainen kohde, eikä vastaavaa todennäköisesti enää Suomen maaperältä voi löytää. Kannustan mahdollisia vierailijoita kunnioittamaan kohteen historiallista arvoa, Kastehelmi painottaa.
Rikkinen ja Kastehelmi kertovat asiasta myös Instagramissa. Päivityksessä näkyy myös kuvia löydöstä.