Nordea-tutkintapyynnön takana oleva suursijoittaja Bill Browder: Suomalaisviranomaiset luovuttivat

Nordean väitetystä rahanpesusta ei aloitettu Suomessa esitutkintaa
Nordea

Nordean väitetystä rahanpesusta tutkintapyynnön tehnyt suursijoittaja William ”Bill” Browder on tyytymätön viranomaisten päätökseen olla aloittamatta tutkintaa.

Browderin tviittaamassa Hermitage Capital -rahaston tiedotteessa todetaan, että suomalaisviranomaiset ovat yksiselitteisesti väärässä ja anteeksiantamattomasti jättäneet puuttumatta rahanpesutapaukseen.

Hän käyttää termiä ”drop the ball”, jonka voisi suomentaa vapaasti esimerkiksi niin, että suomalaisviranomaiset luovuttivat tai epäonnistuivat.

Tutkintapyynnössä väitettiin, että Suomen Nordea olisi välittänyt yhteensä 234 miljoonan dollarin arvosta epäilyttäviä, rahanpesuun liittyviä tilisiirtoja Virosta ja Liettuasta.

Rahat oli Browderin mukaan saatu kavaltamalla Hermitagen maksamat verot Venäjällä. Kavalluksen takana oli tutkintapyynnön mukaan Venäjän valtion viranomaisia ja verkostoa maan ulkopuolelta.

Browder on itse tuomittu venäläistuomioistuimessa muun muassa veronkierrosta.

Keskusrikospoliisi ja Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottivat molemmat tiistaina, ettei Nordeasta aloiteta rahanpesututkintaa.

Pääosa teoista olisi viranomaisten mukaan tapahtunut ulkomailla ja syyteoikeus olisi mahdollisissa Suomessa tapahtuneissa rikoksissa vanhentunut.

Viranomaisten mukaan suomalaiset eivät esitetyn näytön mukaan tienneet mahdollisen rikollisen rahan alkuperästä.

Pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa, mutta valtionsyyttäjän mukaan väitettyyn tekoaikaan tuntemisvelvollisuuden laiminlyönti olisi vanhentunut jo kahdessa vuodessa.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa on jäänyt epäselväksi, väitetäänkö Nordean vastaanottaneen epäilyttävänä pidettäviä varainsiirtoja ajallisesti myös kesäkuun 2009 jälkeen, jota ennen tehdyt rahanpesurikokset olisivat jo vanhentuneet.

– Tässä on yritetty ottaa teon arvioinnissa huomioon kaikki seikat. Tällä aineistolla, jonka Browder on toimittanut, lopputulos on tämä. Jos hän toimittaa lisäaineistoa, jossa tekoaika olisi sellainen, että syyteoikeus olisi edelleen voimassa, arvioimme asian uudestaan, valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta kertoo.

Nordea lähetti medialle tiedotteen, jonka mukaan se on tehostanut viime vuonna talousrikollisuuden estämiseen liittyvää työtä merkittävästi, eikä hyväksy pankin hyväksikäyttämistä rahanpesutarkoituksiin.