Suuressa Katiska-huumevyyhdissä jaettiin tuomiot – Niko Ranta-aholle 11 vuotta vankeutta, tunnustaminen lievensi rangaistusta

Oikeus

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Niko Ranta-ahon 11 vuoden vankeuteen suuresta Katiska-huumejutusta. Toinen pääsyytetty, Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg sai 12 vuoden ja 11 kuukauden tuomion.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-ahon rangaistusta lievensi se, että hän tunnusti omalta osaltaan pääosan rikoksista. Lisäksi hän paljasti maastokätköjä, joista saatiin takavarikoitua huomattava määrä erittäin vaarallisia huumausaineita, oikeus totesi.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho ja Tranberg järjestivät Suomeen huomattavia määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita vuosina 2017–2019. Huumaus- ja dopingaineita myytiin esimerkiksi maastokätköjä ja varastoja hyödyntämällä anonyymin verkon kauppapaikoilla. Rikoksista saatua rikoshyötyä siirrettiin virtuaalivaluutan avulla sekä myös esimerkiksi jättämällä rahakuoria tyhjään ajoneuvoon.

Jutussa oli kaikkiaan 53 syytettyä. Käräjäoikeuden mukaan Ranta-ahon, Tranbergin ja useiden muiden syytettyjen toiminta muodosti järjestäytyneen rikollisryhmän, jonka toiminnan osana doping- ja huumausainerikokset tehtiin.

Somejulkkis Sofia Belórf tuomittiin Katiska-huumejutussa 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Toisen rahanpesusyytteen Helsingin käräjäoikeus hylkäsi. Belórf kiisti kaikki syytteet.

Belórf seurusteli syytteiden tekoaikaan Ranta-ahon kanssa.

Muusikko Samu Haber tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta 10 päiväsakkoon, josta maksettavaa hänen tuloillaan tulee 5  490 euroa.