Neljän EU-maan metsäkimppa suututti vihreät – Näin vastaa ministeri Kurvinen
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisella (kesk.) on selkeä vastaus hallituskumppani vihreiden taholta tulleeseen kritiikkiin neljän EU-maan päätöksestä puolustaa yhteistuumin kansallisia metsätalouksiaan unionin sisällä. Maat ovat perustaneet yhteistyöryhmän, jota ne kutsuvat nimellä For Forest.
– Ei tämä mikään uusi asia ole, Kurvinen viestittää Suomenmaalle ja muistuttaa, että metsäasioissa Ruotsin ja Itävallan kanssa on tehty yhteistyötä jo ennen EU-jäsenyyttä ja koko ajan jäsenyyden aikana.
– For Forest -yhteistyötäkin on tehty jo vuodesta 2021 lähtien ja nyt kuvasin sitä, että tulimme yhdessä Ruotsin, Itävallan ja Slovenian kanssa ulos puukaapista, toteaa ministeri vertauskuvallisella ilmaisulla.
Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistutti Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen liittymisestä neljän EU-maan metsäryhmään ei ole sovittu hallituksen kesken ja kaipasi asian tiimoilta vielä jatkokeskustelua.
Vihreiden meppi Ville Niinistö puolestaan otti Kurvisen toimet maalitauluksi twitterissä.
– Kurvinen taas vie Suomi-kuvaa maailmalle: voi olettaa, että jälleen hallitusohjelman vastaisesti yritetään vastustaa kaikkia keinoja/tavoitteita luontokadon pysäyttämiseksi ja talouden viherryttämiseksi maankäytössä. Aivan kaksilla rattailla tämä ”ilmasto- ja ympäristöhallitus”, Niinistö kirjoitti.
Ministeri Kurvinen korostaa omassa vastauksessaan avoimuuden ja yhteistyön merkitystä muiden ”metsäisten” EU-maiden kanssa.
– Yhteistyö on nyt entistäkin avoimempaa ja toivottavasti saamme tähän metsäisten maiden tiivistyvään yhteistyöhön myös muitakin jäsenmaita mukaan. EU-tasolla toimittaessa yksin on vaikea saada mitään aikaiseksi, siihen tarvitaan kumppaneita. Yhteistyö metsäasioissa on siis välttämätöntä, jos haluamme niihin vaikuttaa EU-tasolla, Kurvinen painottaa.
Pohjalaisministeri muistuttaa, että Suomen metsien luontoarvojen turvaaminen ja luontokadon ehkäiseminen ovat tärkeitä asioita myös keskustan agendalla.
– Talousmetsien luonnonhoito on keskeistä monimuotoisuuden turvaamisessa, koska suurin osa metsistämme on talousmetsiä. Tärkeimpiä keinoja ovat arvokkaiden elinympäristöjen turvaaminen sekä säästöpuiden jättäminen. Yksityismailla tärkeänä keinona ovat lisäksi metsäluonnonhoitohankkeet, Kurvinen luettelee ja ottaa lisää esimerkkejä:
– Metsien monimuotoisuutta turvataan myös METSO-ohjelman (2014–2025) puitteissa. Meillä on myös Helmi-elinympäristöohjelma (2021-2030), jonka avulla vahvistetaan niinikään Suomen luonnon monimuotoisuutta.