Neljä kuntaa vaihtaa maakuntaa – Vimpeli jatkaa itsenäisenä, Rääkkylä ja Kitee yhdistyvät

Kunnat

Neljä kuntaa on saanut tahtonsa läpi ja vaihtaa maakuntaa. Viisi vaihtohaluista kuntaa jää sen sijaan nykyisiin maakuntiinsa. Asiasta päätti hallituksen reformiministerityöryhmä.

Heinävesi siirtyy Pohjois-Karjalaan Etelä-Savosta.

Joroinen vaihtaa Pohjois-Savoon Etelä-Savosta. Iitti muuttaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen ja Isokyrö Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle.

Savonlinna, Pieksämäki ja Enonkoski jäävät Etelä-Savoon. Niiden toiveena oli siirtyä Pohjois-Savoon.

Jämsä ja Kuhmoinen pysyvät Keski-Suomessa, vaikka ne halusivat liittyä Pirkanmaahan.

Linjausten perustana reformiministeriryhmä kertoo käyttäneensä kokonaisharkintaa.

Kriteereinä olivat maakunnan alueiden yhtenäisyys ja toiminnallisuus sekä niiden edellytykset järjestää maakunnan vastuulla olevia palveluja. Erityistä painoa annettiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle.

Maakuntavaihdokset johtavat muutoksiin myös vaalipiireissä. Heinävesi ja Joroinen siirtyvät Savo-Karjalan vaalipiiriin ja Iitti Hämeen vaalipiiriin.

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat käynnistäneet valmistelun maakuntauudistuksen toimeenpanosta. Tavoitteena on, että esivalmistelu pääsisi käyntiin kaikissa maakunnissa ennen kesälomakautta.

Maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpano tapahtuu neljässä vaiheessa. Esivalmisteluvaihe kestää 1. heinäkuuta 2017 saakka. Seuraavaksi aloittaa toimintansa väliaikainen valmistelutoimielin, joka valmistelisi muun muassa maakuntavaltuuston vaalia.

Ensimmäiset maakuntavaltuustovaalit pidetään hallituksen aiemman linjauksen mukaisesti tammikuussa 2018 presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Maakuntavaltuustojen toimikausi alkaa 1. maaliskuuta 2018. Valtuusto valitsee maakuntahallituksen, joka valmistelee muun muassa maakuntajohtajan valintaa.
Neljännessä vaiheessa vuoden 2019 käynnistyy maakuntien toiminta.

Eteläpohjalaisen Vimpelin kunnan yhdistyminen Alajärven kanssa hylättiin valtioneuvostossa, koska kunta on saanut talouttaan kohennettua.

Valtioneuvosto katsoo, ettei Vimpeli enää ole akuutissa kriisissä. Vimpeli vastusti yhdistymishanketta.

Pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta sen sijaan lakkautetaan vuodenvaihteessa ja yhdistyy Kiteen kaupunkiin.

Myös Rääkkylä vastusti yhdistymistä, mutta valtioneuvosto katsoi, ettei kunnalla ole edellytyksiä järjestää palveluja itsenäisenä kuntana.

Lisäksi todettiin, että kunnan suunnitelma tasapainottaa taloutensa perustuu lähinnä omaisuuden myyntiin ja muihin kertaluontoisiin eriin.

Valtioneuvosto voi määrätä kriisikuntia yhdistymään vastoin niiden tahtoa, jos liitos on välttämätön, jotta asukkaiden lakisääteiset palvelut voidaan turvata.