Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirjat

Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 

5.7.2025 7:00
Lue lisää 
Politiikka
Merimetsoja on häädetty ongelma-alueilla erilaisin karkottimin. (Kuva: Mabel Amber / Pixabay)

Näistä villieläimistä ihminen ei kyllästy kiistelemään – Suomenmaa listasi sitkeät konfliktit

Pekka Pohjolainen 30.10.2021 15:00, muokattu 28.10.2021 15:04
a– a+
Politiikka

Politiikka on ihmisten asioiden hoitoa, sanotaan. Toisinaan ihmisten asioita tuppaavat sotkemaan tavalla tai toisella kiusallisesti myös villit eläimet – ja politiikkaa tarvitaan taas. 

Kun eläin politisoituu, yleensä on tapahtunut vahinkoa tai muunlainen yhteentörmäys maalaisen tai kaupunkilaisen elämänmuodon kanssa. 

Susiviha kumpuaa usein metsästyskoirien menetyksistä. Lehtikuva / Anni Reenpää

Susi (Canis Lupus) 

Susikeskustelu on klassikko, joka toistaa samaa sykliä: syksyllä metsästyskauden alettua susista väitellään kiivaasti, keväisin susikysymys unohtuu. 

Ihmistä susi ei ole tappanut Suomessa 1880-luvun alun jälkeen, mutta eläintä pelätään yhä. Varsinainen susiviha kumpuaa usein metsästyskoirien menetyksistä. Rahallinen korvaus suden suuhun joutuneesta rotukoirasta on vähintään 1 600 ja enintään 8 200 euroa näyttely- ja koemenestyksen mukaan, mutta kaikille se ei riitä. 

Suomen susikannan kooksi on arvioitu alle 250 yksilöä. Maa- ja metsätalousministeriö on yrittänyt saada EU:lta luvan suden kiisteltyyn niin sanottuun kannanhoidolliseen metsästykseen. 

Merimetso on päässyt jo useaan hallitusohjelmaan. Kuva: Surprising_Shots / Pixabay

Merimetso (Phalacrocorax carbo) 

Harva eläin on saanut maininnan hallitusohjelmaan, mutta merimetso on.  

Vainon seurauksena Itämereltä 1900-luvun alussa hävinnyt merimetso alkoi pesiä Suomessa jälleen vasta 1996. 

Ensimmäistä kertaa merimetsokanta haluttiin rajoittaa Vanhasen II hallituksen ohjelmassa vuonna 2007. Lintu mainitaan myös Rinteen-Marinin hallituksen ohjelmissa. 

Merimetsot ovat olleet varsinkin kalastajien ja rannikon puolue RKP:n silmätikkuna. Lintuja on syytetty kalastuselinkeinon vahingoittamisesta, vesien likaamisesta ja hajuhaitoista. Merimetsojen väkevät ulosteet tappavat tilapäisesti pesimäluotojen puuston ja kasvillisuuden, mutta kolonian siirryttyä uuteen paikkaan tilanne muuttuu: kasvillisuus ja luonnon monimuotoisuus alkaa kukoistaa pian. 

Merimetsoja on häädetty ongelma-alueilla erilaisin karkottimin. Poikastuottoa on yritetty vähentää öljyämällä munia. Turunmaan saaristoon on syksylle myönnetty 200 yksilön poikkeuslupa merimetsojen ampumiseen metsävahinkojen estämiseksi. 

Valkoposkihanhi on tiukasti suojeltu laji. Lehtikuva / Silja-Riikka Seppälä

Valkoposkihanhi (Branta leucopsis) 

Suuria tunteita nostattavan valkoposkihanhen kanta on parin viime vuosikymmenen aikana levinnyt koko rannikkoalueelle ja paikoin sisämaahankin. 

Kaupungeissa hanhet suututtavat likaamalla puistoja ja nurmikoita. Myös arkisten hanhien muuttokäyttäytyminen on muuttunut, ja itäisen Suomen pelloille laskeutuu muuttoaikoina jopa satoja tuhansia valkoposkihanhia.  

Syysviljan oraalle voi aiheutua merkittävääkin vahinkoa. Keväisin vaarassa ovat erityisesti rehuksi viljeltävät pellot. 

Valkoposkihanhi on tiukasti suojeltu laji, eivätkä EU:n jäsenmaat voi säätää lajia riistalinnuksi. Valkoposkihanhen tappamisesta joutuu korvaamaan valtiolle linnun arvon 336 euroa. Lisäksi valtio vie rikoksentekovälineen, esimerkiksi haulikon. 

Valkoposkihanhien pelotteeksi ampumiseen syksyisin myönnetään kuitenkin poikkeuslupia. Satovahinkoja yritetään vähentää myös perustamalla erityisiä hanhipeltoja muuttoreiteille. 

Naakan rauhoitus purettiin vuonna 2018. Kuva: Oldiefan / Pixabay

Naakka (Corvus monedula) 

Siinä missä lukuisia eläinlajeja on viime vuosikymmeniä siirretty suojelun piiriin, naakalle on käynyt toisin. 

Naakka ehti nauttia rauhoituksen suojaa vuodesta 1993, mutta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana vuonna 2018 rauhoitus purettiin linnun aiheuttamien maatalousvahinkojen vuoksi. 

Vanhoissa kirkoissa mielellään pesivä naakka on aiheuttanut harmistusta myös sotkemalla paikkoja. Vuonna 1628 Naantalin seurakunta yritti kitkeä naakkaongelmaa onnettomin seuraamuksin.  

Lintuja birgittalaisluostarin kirkon katolta karkottaneen paimiolaisen aatelismiehen Johan Jägerhornin suustaladattavan pyssyn latinki sytytti luostarin tuleen ja poltti lopulta kolmanneksen koko kaupungista. 

Saimaannorppa on ankarasti rauhoitettu. Lehtikuva: Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis) ja harmaahylje (Halichoerus grypus) 

Suomalaisten suhde hylkeisiin on kaksijakoinen. Saimaannorppa on ankarasti rauhoitettu suomalaisen luonnonsuojelun symboli, mutta silti poliittisen kiistelyn kohde. 

Keskustalaiset maatalousministerit ovat viime vuosina joutuneet lujille puolustaessaan Saimaan asukkaiden ja mökkiläisten verkkokalastusoikeutta. Toistaiseksi täyskieltoon ei ole menty, vaan norpan suojelusta on selvitty ajallisin ja alueellisin rajauksin. 

Merialueella lohisaaliita varastava ja pyydyksiä rikkova harmaahylje on merikalastajille riesa. Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto on yrittänyt vauhdittaa hylkeiden vähentämistä maksamalla 300 euron hyljekohtaista ”tapporahaa” metsästäjille. 

Hylkeiden metsästys ei ole taloudellisesti kannattavaa, koska EU kieltää hyljetuotteiden myynnin Suomessa kielletty inuiittien tai muiden alkuperäisyhteisöjen pyytämät hylkeet poislukien. 

Eduskunnassa on puolitosissaan pohdiskeltu jopa ”kaupallisten inuiittien” tuottamista Grönlannista hyljetuotteiden myyntiin tai kiellon kiertämistä Pohjanmaan saamelaisiin vedoten. 

Kiista-alueilta yllättäen löytyneistä liito-oravan papanoista on tullut jo itsessään poliittinen käsite. Kuva: sowwwww / Pixabay 

LIITO-ORAVA (PTEROMYS VOLANS) 

”Liito-orava on vanhan metsän harmaa henki”, määrittelee Suomen Luonnonsuojeluliitto nettisivuillaan. 

Puusta puuhun liitelevä suurisilmäinen yöeläin tunnetaan myös kunnantaloissa ja rakennusliikkeissä, vaikka harva sitä on nähnyt. 

Unionin alueella vain Suomessa ja Virossa elävä liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. 

Kun eläimen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on lailla kielletty, liito-orava ei väisty kaavan alta, vaan kaava joustaa liito-oravan elinpiirin mukaan.  

Poikkeuksia sallitaan vain erittäin vahvoin perustein. Kiista-alueilta yllättäen löytyneistä liito-oravan papanoista onkin tullut jo itsessään poliittinen käsite.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti kultasakaalia riistalajiksi, mutta eduskunta ei asiaa hyväksynyt. Kuva: Wikipedia Commons

Kultasakaali (Canis aureus) 

Silloin tällöin luonto ja ilmastonmuutos yllättävät poliitikotkin. Näin kävi kesällä 2019 kun uusi laji, kultasakaali, havaittiin Rautavaaralla Pohjois-Savossa. Kun riistakameroiden kuvia alettiin tutkia, eläimestä löytyi aiempiakin havaintoja. 

Maa- ja metsätalousministeriö esitti kultasakaalia riistalajiksi, mutta eduskunta ei asiaa hyväksynyt. Omin voimin Suomeen jolkotellut sakaali jäi luonnonsuojelulain alaisuuteen ja rauhoitetuksi. 

Eduskunnassa maalailtiin kultasakaalista ja sen vahingollisuudesta hurjia uhkakuvia.

Tutkimustiedon perusteella sakaalista ei kuitenkaan ole tulossa Suomeen lajia joka lisäisi petopainetta luonnossa.

Susi ei siedä sakaalia reviirillään. Sakaalin valtaamilla alueilla kettukanta luultavasti vähenisi. 

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä heinäkuussa 2021. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.

Lue myös

Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi

Sadosta näyttää tulevan tänä vuonna tavanomaista heikompi, maataloustuottajat arvioivat Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton...
7.7.2025 19:30

Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?

Asiantuntijoiden mukaan Schengenin henki on vuosikymmenessä muuttunut. Sisärajatarkastuksista on tullut politiikan väline, vaikka niihin piti turvautua vasta viimeisenä keinona.
7.7.2025 19:00

Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua

Suomessa lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei löytynyt tänään ratkaisua sovittelussa. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo...
7.7.2025 17:10

Aihetunnisteet

eläimet kultasakaali liito-oravat merimetso naakka Politiikka saimaannorppa susi valkoposkihanhi

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tunnetko grillinhuollon sipulikikan? – ”Auttaa irrottamaan rasvaa”
Uutiset | 6.7.2025 20:00
Maailman satelliitteja uhkaa vaara vuonna 2032
Uutiset | 6.7.2025 22:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua
Uutiset | 7.7.2025 17:10
Venäjän erotettu liikenneministeri löydetty kuolleena, itsemurhaa epäillään
Uutiset | 7.7.2025 17:02
Iranin presidentti sanoo Israelin yrittäneen tappaa hänet
Uutiset | 7.7.2025 16:15
Suurlähettiläs Titta Maja-Luodolle varoitus epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä
Uutiset | 7.7.2025 15:55
EK: Epävarmuutta vähentävä diili on parempi kuin kauppasota
Uutiset | 7.7.2025 15:16
Professori soten ongelmista HS:ssa: Todellinen ratkaisu olisi…
Uutiset | 7.7.2025 14:33
Vatsatautitilanne Lapin kansallispuistoissa on ohi – UKK-puistossa lähes 70 sairastui
Uutiset | 7.7.2025 14:33
Ratinan puukotuksista epäilty mies vangittiin Tampereella
Uutiset | 7.7.2025 14:20
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua
Uutiset | 7.7.2025 17:10
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste