Näin poliitikot kommentoivat Elokapinan mielenosoitusta: poliisiministeri Ohisalolta ymmärrystä – keskustan Kärnältä kova kuittaus

Kaksi entistä sisäministeriä lyttää seuraajansa lausumat.
Elokapina

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo osoittaa ymmärrystä Elokapinan mielenosoitukselle. Toista päivää jatkuva mielenosoitus on katkaissut liikenteen Helsingin Mannerheimintieltä.

– Rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus. Jaan huolen ilmastokriisistä. Mielenosoittajat vastaavat itse käyttämistään keinoista. Poliisin tehtävä on turvata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä, kaikkien turvallisuudesta huolehtien, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Hän muistuttaa myös, että poliisi tekee ratkaisut siitä, mitä mielenosoitusten kohdalla tehdään.

– Sama koskee kaikkia mielenosoituksia oli kyse sitten koronatoimien, turpeen alasajon tai ilmastonmuutoksen vastustamisesta. Poliitikot eivät näitä ratkaisuja kentällä ole tekemässä – ja hyvä niin.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vihjaa samassa viestiketjussa, että Ohisalon näkemys sallii vastaavanlaisen toiminnan tulevaisuudessakin, ja myös muunlaisilta mielenosoittajilta.

– Fantastista. Sitten odotellaan mille kadulle joku Suomi-Maidan natsiporukka tulee rauhanomaisesti telttailemaan, Kärnä kirjoittaa.

– Seuraavalla kerralla ne teltat ovat 100%n varmuudella keskellä Mannerheimintietä. Tuossa on nyt paikka jonka saa tukkia vapaasti. Muitakin varmasti kaupungista löytyy, Kärnä jatkaa.

Muutkin poliitikot eri puolueista ottavat kantaa Ohisalon Twitter-ketjussa. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee linjausta.

– Oletteko määränneet, että poliisi ei saa puuttua liikenteen pysäyttävään mielenosoitukseen? Voiko vastaavan tehdä myös lentokentän kiitoradalle?

Heinonen pitää ”sinänsä hauskana”, että ”kapinaporukka” osoittaa mieltä juuri vihreiden ympäristöministerin toimia tai toimettomuutta ja vihreiden hallituspolitiikkaa vastaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen näkee Ohisalon liikkuvan vaarallisilla vesillä.

– Ohisalon twiitti osoittaa järkyttävää välinpitämättömyyttä tilanteesta. ”Mielenosoittajat vastaavat käyttämistään keinoista”. Lausumalla annetaan avoin valtakirja anarkiaan. Kadun valtauksen sallimisesta tulee ennakkotapaus – kohdeltaisiinko muitakin mielenosoittajia samoin?

Myös toinen entinen sisäministeri, kokoomuksen Paula Risikko pitää Ohisalon lausumia vastuuttomina.

– On uskomatonta, että sisäministeri Ohisalo antaa hyväksyntänsä Mannerheimintien luvattomalle sulkemiselle. Sisäministeri ei voi toimia näin. Ohisalon twiitit voivat pahimmillaan avata Pandoran lippaan. Onko muillakin mielenosoittajille oikeus sulkea vilkasliikenteisiä katuja? Risikko kysyy kannanotossaan

Opetusministeriksi palaava vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee mielenosoituksesta noussutta meteliä, ja vertaa tilannetta turvemielenosoitukseen, joka toisaalta kesti lyhemmän aikaa kuin Elokapinan mielenosoitus.

– Kaikki tämä totaalinen pöyristyminen yhdestä mielenosoituksesta olisi jollain tasolla uskottavampaa, jos edes vähän samanlaisia äänenpainoja olisi kuultu samassa paikassa pidetyn ja liikennettä yhtä lailla sekoittaneen turverekkamiekkarin yhteydessä.

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila pitää Elokapinan toimintaa vastuuttomana, ja muistuttaa laillisuudesta ja demokratiasta Facebookissa.

– Elokapinan joukkio päätti hankaloittaa tuhansien perheiden ja työssäkäyvien arkea tukkimalla valtaväylän vuorokauden ympäri. Mikä surullisinta, poliisi vaikuttaa voimattomalta ilmeisesti säikähtäneenä palautteesta viime syksyn anarkian tukahduttamisesta.

– Mikään ei näytä riittävän tälle sakille, vaikka Marinin hallitus tekee maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa. Kyllä meidän maassamme löytyy ihan laillisia väyliä saada viesti perille. Tämän kaltainen toiminta vain ärsyttää. Suomi on muutenkin esimerkillinen ilmastotoimien maa. Ehkäpä Elokapinan kannattaisi lähteä Kiinaan, jossa on vielä kirittävää ilmastotalkoissa, Mattila kirjoittaa.

Että tämmöistä menoa Mannerheimintiellä, vieläpä ilman kunnon lupaa asialle!😡Elokapinan joukkio päätti hankaloittaa…

Julkaissut Hanna-Leena Mattila Torstaina 17. kesäkuuta 2021

Juttua täydennetty Paula Risikon kommentilla klo. 15.52.