MustRead: Esko Aho on huolissaan Venäjän selviytymisestä koronakriisin kärjistyessä – ”tilanne voi kurjistua nopeasti”

Koronavirus

Venäjän tilanne on varmasti huonompi kuin tilastot näyttävät, Esko Aho arvioi Suomen itänaapurin mahdollisuuksia selvitä koronakriisistä.

Aho ennustaa MustReadin haastattelussa, että Venäjän terveydenhuoltojärjestelmä ajautuu ongelmiin, kun kriisi kärjistyy. Hän pitää Venäjän tilannetta Italian kaltaisena.

– Olen huolissani siitä, miten Venäjä selviytyy. Kun tähän yhdistyy öljyn hinnan pudotus, joka dramaattisesti leikkaa kansantalouden ja valtionhallinnon tuloja, tilanne voi kurjistua nopeasti.

Globalisaatio tuskin tulee pysähtymään.

Aho uskoo, että koronaviruspandemiasta tulee 1970-luvun öljykriisin, 1990-luvun laman ja 2000-luvun finanssikriisin kaltainen sukupolvikokemus.

– Koronaviruksesta tulee vahva buusti digitaalitaloudelle. Kuluttajakäyttäytyminen ei tule enää palaamaan takaisin entiselleen vaan tulee muuttumaan pysyvästi.

Ahon mukaan kriisi vahvistaa nousevia trendejä ja heikentää laskevia. Se jättää pysyvän jäljen sekä talouteen että yhteiskuntaan.

– Globalisaatio tuskin tulee pysähtymään, mutta globaali talousajattelu tulee muuttumaan ja siihen tulee uusia sävyjä ja värejä.

Toiset ovat parhaimmillaan joutuessaan kovaan paineeseen.

Aho näkee, että kriisijohtaminen on ”yksinäistä puuhaa”.

– Kun pitää ottaa riskejä tai hallita kriisiä, meno ei ole yhtä yhteisöllistä kuin normaaliaikoina, jolloin mennään tasaisesti eteenpäin.

Aho huomauttaa, että harvoista sodanajan johtajista on tullut hyviä rauhanajan johtajia.

– Toiset ovat parhaimmillaan joutuessaan kovaan paineeseen, ja toiset taas eivät silloin pysty toimimaan tai ajattelemaan lainkaan. Vastaavasti ne, jotka kriisiaikoina kykenevät tavallisuudesta poikkeavaan ajatteluun, eivät välttämättä ole hyviä, kun asiat ovat asettuneet paikoilleen.