MTV: Keskustalainen vastaa Priden translakisyytökseen – "Ei meistä kukaan ollut äänestämässä"
Viime päivien aikana käyty kiivas keskustelu Helsinki Priden päätöksestä kieltäytyä kumppanuudesta kokoomuksen ja keskustan kanssa jatkui MTV:llä keskiviikkona.
Helsinki Priden toiminnanjohtajan Annu Kemppaisen korostaa, ettei liike kieltäytynyt yhteistyöstä puolueiden kanssa. Hänen mukaansa varsinaisesta kumppanuudesta kuitenkin kieltäydyttiin, koska puolueet luokittelivat viime vaalikaudella translain omantunnon kysymykseksi.
Keskustan Helsingin piirin varapuheenjohtaja Harriet Lonka huomauttaa keskusta-aktiivien olleen mukana Helsinki Pridessä jo kymmenisen vuotta. Kumppanuutta Helsinki Priden kanssa haki Keskustan Helsingin piiri, ei keskusta.
– Ei meistä kukaan ole ollut eduskunnassa äänestämässä translaista, Helsingin keskustan toimijoita edustava Lonka sanoo.
Sen sijaan Lonka muistuttaa, että viime vaaleissa Helsingistä eduskuntaan ehdolla ollut Mikko Kärnä äänesti translain puolesta ja on pitänyt asiaa esillä.
Lonka ihmettelee vaatimusta siitä, että puolueiden pitäisi olla täysin yksimielisiä ja yhtenäisiä.
– Kiinassa on kommunistinen puolue, joka on monoliitti ja jossa varmaankaan kukaan ei ole eri mieltä sisäisesti, mutta haluammeko me sellaista? Puolueet ovat eläviä organismeja ja organisaatioita, joissa sisällä erilaiset arvot kamppailevat.
Priden Kemppainen kiistää sen, että Pride-yhteisö olisi kääntänyt selkänsä eri puolueissa toimiville yksityishenkilöille.
– Tiedämme, että jokaisessa puolueessa on ihmisiä, jotka tekevät hyvää työtä nimenomaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien eteen. Toivomme, että tämä antaa tukea myös sille työlle, mitä nämä ihmiset tekevät puolueiden sisällä, Kemppainen sanoo.
Longan mukaan on itsestäänselvää, että Pride -yhteisö päättää itse omat yhteistyökumppaninsa. Hän kuitenkin kyseenalaistaa päätöksen mielekkyyden.
– En ymmärrä, mitä yhteiskunnallista hyötyä on poliittisten puolueiden arviointijärjestelmäksi muuttumisessa. Onko Pride-yhteisö poliittinen liike?
Kemppaisen mukaan Priden työ on poliittista, mutta toiminnan ytimessä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajaminen.
Hän vaatii parempaa ihmisoikeuspolitiikkaa kokoomukselta ja keskustalta, jotta ovet Helsinki Prideen aukeaisivat jälleen.