MT: Seppo Kääriäisestä metropolikehityksen puolestapuhujat ovat päässeet niskan päälle – “aluekehittämisen kannattajat eivät uskalla nousta kamppailemaan“

Politiikka

Kaupungistumisen ja metropolikehityksen puolestapuhujat ovat nykyisin niskan päällä politiikassa ja julkisessa keskustelussa, pitkän linjan keskustavaikuttaja Seppo Kääriäinen harmittelee Maaseudun Tulevaisuuden blogissaan.

– Hajautetun suuntauksen ja vahvan aluekehittämisen kannattajat ovat alakynnessä eivätkä uskalla nousta kamppailemaan näyttävästi edustamansa suuntauksen puolesta, Kääriäinen.

Kääriäinen kokee, että kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu ei kuitenkaan ole samanlainen kansaa jakava perusristiriita, kuin se oli vielä 1960-luvulla maaltamuuton kiihtyvinä vuosina.

– Tilanne on erikoisen kaksijakoinen. Politiikassa ja monissa vaikuttajaryhmissä vastakkainasettelu näyttää jylläävän, mutta se ei saa kansalaisten kannatusta, ei ainakaan laajasti.

Eduskuntauransa viime vaalikauteen päättänyt Kääriäinen komppaa tohtori Tuomas Kuhmoista, joka totesi taannoin Savon Sanomissa, että vahvat maaseutuvastaiset toimijat ja mediat lietsovat Suomessa maaseutuvastaisuutta.

– Tutkimusjohtajan (tohtori Kuhmoisen) oma mielipide Suomen aluekehityksestä vastannee laajasti kansalaismielipidettä: ”…kaikki eivät tule koskaan asumaan kaupungeissa ja toisaalta koko Suomea ei kukaan ole yrittänytkään pitää asuttuna.” Olen samaa mieltä Kuhmosen kanssa, Kääriäinen toteaa.

Kääriäinen huomauttaa, että monet Euroopan unionin jäsenmaat puolustavat maaseutuaan kansallisen edun nimissä.

Ne haluavat varjella niin ruokaomavaraisuuttaan, kulttuuriaan kuin luontomatkailuaankin.

– Aikamme syvävirrat nostavat pakostakin maaseudun merkitystä kansakuntien elämässä. Kulkutaudin hallitseminen on korostanut laajan omavaraisuuden (ruoka, energia, vesi) merkitystä ja monipaikkaista asumista ja työntekoa, Kääriäinen ennustaa.