Ministeriö kaavailee kuntaverolle määräaikaista kattoa

Puoluevaltuusto

Palvelut, Itä-Suomen yliopisto ja kuntavero inspiroivat keskustalaisia ministeritentissä puoluevaltuustossa Jyväskylässä.

Vastaajina olivat kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Kun vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista poistuu kunnilta, niiden veroäyrit laskevat romahdusmaisesti, noin 10–12 prosenttiin, sanoi päijäthämäläinen Tapio Malmiharju.

– Saavatko kunnat päättää veroäyrinsä sote-uudistuksen jälkeen, hän kysyi.

Vehviläinen vastasi, että veroprosentille tulee mahdollisesti katto kolmeksi vuodeksi.

– On huolehdittava siitä rahoitusperiaattesta, että jokaisella kunnalla pitää olla aito mahdollisuus selvitä tehtävistä, mitä laissa on annettu.

Jos yhdelläkin kunnalla on vielä sote-euroja vuonna 2019, jokin on mennyt pieleen.

Juha Rehula

Rehula sai korostaa useille kysyjille sitä sote- ja maakuntauudistuksen reunehtoa, että vuoden 2019 jälkeen yhdelläkään kunnalla ei ole roolia sote-palveluissa.

– Kunta ei ole yhtiönsä eikä kuntayhtymän kautta mukana, vaan ne poistuvat. Jos yhdelläkin kunnalla on vielä sote-euroja vuonna 2019, jokin on mennyt pieleen.

Rehula vitsaili sote-uudistuksen lausuntokierroksen aikataulusta.

– Olen sanonut, että se paketti on koossa kunnes koivussa on lehti. Uudistus on aikataulussa, mutta olen kuitenkin hyvilläni siitä, että sääennusteet lupaavat takatalvea, Rehula nauratti Jyväskylässä, jossa puolen päivän aikaan sateli räntää.

Eteläsavolainen Kirsti Laamanen peräsi toimia Itä-Suomen yliopiston hallitusta vastaan sen päätettyä lakkauttaa sisaryksikkönsä Savonlinnan.

– Se on aluetaloudellinen katastrofi. 120 työpaikkaa ja 900 opiskelupaikkaa häviää. Muutoksesta koituu 130 miljoonan euron tappiot. Säästöjä ei alkuun juurikaan synny, myöhemmin noin miljoonan vuodessa. Miten tällainen tuhlaus on mahdollista, Laamanen kysyi.

Vehviläisen mukaan keskustan eduskuntaryhmän kanta on se, että yliopiston tulisi toimia kolmella kampuksella. Hänen mukaansa yksittäinen virasto on katsonut vain omaansa, eikä ole katsonut kokonaisuutta.

– Tässä vastuuministerillä on iso vastuu, Vehviläinen viittasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasoseen (kok.).

– Toukokuussa Itä-Suomen yliopisto ja opetusministeriö käyvät tulosneuvottelut. Niihin mennessä etsitään vielä keinoja päätöksen muuttamiseksi.

Savonlinnan kampuksen lakkautus on aluetaloudellinen katastrofi

Kirsti Laamanen

Eräs kokoustaja kyseli, mitä puolue aikoo tehdä yhtiöittämisestä leviävien väärien tietojen estämiseksi.

– Valtakunnassa velloo mitä hurjimmat asiat tästä, ja niiden suurimpana tavoitteena on estää uudistus.

Rehula antoi ymmärtää, että näistä vastuu on jokaisella keskustalaisella. Hän viittasi taannoiseen Helsingin Sanomien uutiseen, joka väitti, että sote-uudistuksessa tehtäisiinkin viiden alueen malli. Rehula pahoitteli, että uutinen levisi myös keskustalaisten joukossa.

– Jos johonkin tulee kysyttävää, niin laittakaa viestiä, älkääkä megafonin lailla levittäkö jonkun oppositiopuolueen viestiä, Rehula vetosi.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan mukaan suurin uhka uudistuksessa on, että palvelut keskittyvät.

Hän suositteli miettimään lakiin määritelmää lähipalveluista.

– Määrittely tulee, mutta ei sellaista, että se terveysasema löytyy osoitteesta se ja se, Rehula vastasi.

Anttila halusi myös tietää, miten estetään se, etteivät veroparatiisit järjestä Suomen terveyspalveluita.

– Estäminen tulee ajankohtaiseksi tämän valinnavapauslainsäädännön määrittämishetkellä, Rehula muotoili.