Ministeri Saarikko toivoo tulevalla hallituskaudella satsauksia kotihoitoon ja vanhuspalvelulain päivittämistä – "Ikäihmisten toimintakyvyn tukeminen on huomioitava lakia uudistettaessa"

Hoitokäytänteissä on Saarikon mukaan paljon uudistettavaa
Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tämän hallituskauden kärkihankkeiden myötä vanhus- ja omaishoidon palveluihin on löydetty hyviä käytäntöjä. Kehitystyötä tulee jatkaa seuraavallakin kaudella, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) lausuu.

Saarikko puhui torstaina Onko maallamme malttia ikääntyä arvokkaasti?-seminaarin yhteydessä järjestetyssä mediatilaisuudessa hallituksen omaishoidon ja vanhuspalveluiden kärkihankkeista. Saarikon mukaan omaishoidon ja vanhuspalveluiden saralla ollaan menty enimmäkseen oikeaan suuntaan, mutta paljon tehtävää on vielä.

Seuraavan hallituskauden kärkihankkeiksi Saarikko toivoo vanhuspalvelulain päivitystä, sekä huomiota kotihoidon kysymyksiin.

– Ikäihmisten toimintakyvyn tukeminen on huomioitava tärkeänä osana lakia uudistettaessa. Muihinkin asioihin kuin hoitajamitoitukseen tulee tarttua. Hoitokäytäntöjen uudistaminen on saatava keskiöön.

– Ympärivuorokautisen hoivan ja omais- sekä kotihoidon kysymyksissä on myös paljon tehtävää. Valvontaviranomaiset ovat esittäneet huolensa esimerkiksi kotihoidon käytänteistä ja työn johtamisesta. Teknologiaa tullaan hyödyntämään yhä enemmän. Esimerkiksi kaatumisriskin seurannassa teknologia on yhä enemmän apuna, Saarikko sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen selvityksen mukaan omais- ja perhehoidon käytännöissä on laajaa vaihtelua kunnittain. Toisaalla omaishoitajat käyttävät heille kuuluvia vapaita ja palveluja hyvin, toisaalla heidän on vaikeampaa löytää näiden piiriin.

– Kunnat toimivat oikeansuuntaisesti, mutta liian hitaasti. Tällä kaudella on tehty lakimuutoksia, joilla omais- ja perhehoitajien asemaa on parannettu, mutta tehtävää on yhä runsaasti. Esimerkiksi omaishoidon ja työn yhdistäminen on monen elämässä tärkeä kysymys, joka vaatii ratkaisuja. Perhehoitajien määrän lisääminen omaishoidon rinnalle on yksi konkreettinen tavoite, joka tukee omaishoitajienkin arkea, Saarikko näkee.