Ministeri Leppä tuohtui Kesko-pomon verotuspuheista: Teillä on omissa käsissänne ratkaisun avaimet – Näin Ari Akseli vastasi

Maatalous

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) hämmästelee Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtajan Ari Akselin puheita ruuan verotuksesta.

Akseli sanoi keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että ruuan hinta on Suomessa korkea, koska täällä verojen ja veroluontoisten maksujen osuus on ällistyttävän suuri.

Leppä kysyy Twitterissä, että miksi Akseli puhuu verotuksesta, kun tulisi etsiä ratkaisuja kustannuskriisiin.

– Teillä on omissa käsissänne ratkaisujen avaimet. On kohtuuton tilanne, että kauppa antaa positiivisen tulosvaroituksen, mutta tuottajien osuus kutistuu, Leppä summasi.

Ministeri myös painotti, että reilussa ruokajärjestelmässä vastuullisuuden on katettava koko ketju.

– Nyt teillä on mahdollisuus muuttaa puheet vastuullisuudesta teoiksi. Tuottajien on saatava reilu korvaus tekemästään työstä.

Akseli vastasi Lepän tviitin kommenttikentässä, että korkea verojen osuus ruoan hinnassa on hänen mukaansa fakta. Akseli vakuutti, että Kesko on sitoutunut tekemään kaikkensa, jotta suomalainen ruokaketju menestyy.

– Kaupan neuvottelukumppani on teollisuus. Alkutuotannon kustannusten nousu onkin tuotava tuottajien ja teollisuuden neuvottelupöytään.

Akselin mukaan maatalouden heikentyneessä kannattavuudessa on kyse myös rakenteellisesta ongelmasta. Sen ratkaisemiseen hän kaipasi tekoja poliittisilta päättäjiltä.

– Tuottajat ansaitsevat luottamusta tulevaisuuteen. Ei ole kaupan, teollisuuden tai tuottajien vika, että toimintaympäristö muuttuu.