Ministeri Leppä kiittää: Afrikkalaisen sikaruton torjunta toimii Suomessa – herpaantumiseen ei kuitenkaan ole varaa

Elintarviketurvallisuus

Vakavien eläintautien torjunta on monitahoista yhteistyötä viranomaisten kesken ja olennaisen tärkeää Suomen viennin näkökulmasta, maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan.

Luonnonvarakeskuksen keskiviikkona julkaiseman arvion mukaan Suomen villisikakanta on kasvanut hieman. Mediaaniarvio on noin 3400 yksilöä.

– Metsästäjien aktiivinen työ on auttanut kannan kurissa pitämisessä. Lisäksi terveys- ja rajaviranomaiset jatkavat ansiokasta työtään afrikkalaisen sikaruton pitämiseksi poissa Suomesta, ja tässä muiden muassa Tullin ruokakoirilla on merkittävä rooli, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kiittää.

– Työssä on onnistuttu hyvin eikä tauti ole levinnyt Suomeen, tästä olen erittäin ylpeä. Tilannetta seurataan jatkuvasti eikä herpaantumisen varaa ole, kun tauti jyllää aivan rajojemme takana.

Lähimpänä Suomea sioille tappavaa tautia esiintyy Baltian maissa ja Venäjällä, ministeriö kertoo. Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Kauko-Itään ja siellä edelleen hyvin nopeasti. Tauti leviää suoraan sika–sika-kontaktin, eritteiden, niillä saastuneiden tavaroiden, sianlihan, sianlihatuotteiden ja sikaa sisältävien sivutuotteiden välityksellä.

– Pitämällä Suomi jatkossakin vapaana afrikkalaisesta sikarutosta suojellaan kokonaista elinkeinoa. On olennaista huomata, että yksikin tapaus vaarantaisi sianlihan viennin. Onnistuneet suojaustoimenpiteet ovat luoneet hyvät edellytykset suomalaiselle elintarviketuotannolle, ministeri Leppä muistuttaa.