Miksi EU:n nopean toiminnan joukkoja ei käytetty Afganistanissa? – Näin vastaa puolustusministeri Kaikkonen

Afganistan

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan EU:n nopean toiminnan joukkojen käyttäminen Afganistanin evakuointioperaatiossa olisi ollut liian hidas tie eikä siihen siksi turvauduttu.

Kaikkonen sanoo Suomenmaalle, että EU:n nopean toiminnan joukkojen käyttäminen olisi vaatinut yhteisen ja yksimielisen poliittisen hyväksynnän kaikissa jäsenmaissa.

– Tällaista ei kait kukaan EU:n piirissä lähtenyt edes ehdottamaan, niin siksi siihen ei turvauduttu. Siksi on toimittu kansallisilla ratkaisuilla.

EU:n poissaoloa Afganistanin kriisin hoitamisesta on ihmetelty Suomessa usealta eri taholta. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö hämmästeli EU:n näkymätöntä roolia. Asiaan kiinnitti huomiota myös moni kansanedustaja, kun eduskunta keskusteli suomalaisjoukkojen lähettämisestä Afganistaniin.

Kaikkonen pitää harmillisena sitä, ettei nopean toiminnan joukkoja ole vielä kertaakaan käytetty. Nopean toiminnan joukot ovat olleet käytettävissä vuodesta 2007 lähtien.

Ministerin mielestä olisi paikallaan pohtia, kaipaisiko koko konsepti kehittämistä.

– Epäilemättä kriisejä tulee jatkossakin olemaan ja tätä työkalua pitää jossain kohti pystyä käyttämään.

EU:n nopean toiminnan joukkojen toiminta pohjautuu päivystysvuoroihin, jotka tulevat kunkin jäsenmaan kohdalle vuorollaan. Tällä hetkellä vuoro on Italialla.

Jos nopean toiminnan joukkoja käytetään, suurin osa taloudellisista kuluista tulee vastuussa olevan maan kontolle. Kaikkosen mukaan se on epäkohta, jota pitäisi miettiä EU:ssa uudelleen.

– Kyllä siinä muutostarpeita on. Kustannuksen pitäisi jakautua oikeudenmukaisemmin ja tasapuolisemmin jäsenmaiden kesken.

Jos nopean joukkoja olisi käytetty Afganistanissa, olisi Kaikkosen mukaan sen tehtävä ollut hyvin samanlainen kuin Yhdysvaltain joukoilla tällä hetkellä. Hänen mukaansa suomalaisjoukkoja olisi saatettu tarvita Kabulin lentokentällä joka tapauksessa.

– Voi kait sanoa, että EU:n nopean toiminnan joukot eivät tähän tilanteeseen olleet riittävän nopeita. Teoriassa niitä olisi voinut käyttää tähänkin, mutta aikaikkuna oli sen verran tiukka, ettei se ehtinyt nousta edes keskusteluun.

Kaikkonen kommentoi asiaa keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Seinäjoella.