Ulkoministeri Haavisto: Afganistanista evakuoidaan Suomeen lähes 130 ihmistä lisää

Afganistan

Suomeen evakuoidaan myös Kabulin-suurlähetystön turvamiehiä ja sellaisia ihmisiä perheineen, jotka ovat pyytäneet suojaa Suomelta. Afganistanista evakuoitavien määrä kasvaa 128:lla. Asiasta kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) valtioneuvoston ylimääräisen istunnon jälkeen tiistai-iltana.

Turvamiehiä perheineen evakuoidaan Suomeen 83 ja suurlähetystön entisiä afganistanilaisia työntekijöitä perheineen 45. Heidät pyritään siirtämään Suomeen valtion tilauslennolla, ja heille myönnetään oleskelulupa.

Tähän mennessä autettuja eli jo evakuoituja on Haaviston mukaan 250, joista osa on paikalta palkattuja Kabulin-suurlähetystön afgaanityöntekijöitä. Sataa ihmistä on puolestaan autettu konsuliavun perusteella, ja he ovat olleet Suomen kansalaisia tai pysyvän oleskeluluvan Suomeen saaneita.

Haavisto painotti tiedotustilaisuudessa, että Suomeen evakuoitujen ihmisten enemmistö on ollut naisia ja lapsia.

Kaiken kaikkiaan afgaanitaustaisia evakuoidaan Suomeen lähes 300.

Tiedotustilaisuudessa nousi esille kysymys siitä, miten varmistetaan, etteivät Suomeen evakuoidut aiheuta vaaraa. Haavisto sanoi, että suomalaisista tai pysyvän oleskeluluvan saaneista tiedetään heidän taustansa.

–  He ovat meille tunnettuja henkilöitä.

Suomen edustustossa työskennelleet henkilöt ovat työpaikan saadakseen joutuneet käymään läpi turvallisuusselvitykset.

–  Yksityisen yrityksen, joka on turvallisuusalan yritys, siihen pätee sama asia. He (turvamiehet) ovat sitä kautta tunnettuja henkilöitä, Haavisto sanoi.

–  Suomen henkilöt ovat kaikki nimettyjä. Tiedämme, keitä sieltä tavoittelemme ja tiedämme heidän taustansa, hän lisäsi.