Metsäteollisuus ry siirtää neuvottelut työehdoista yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi

Sääntömuutoksen jälkeen Metsäteollisuus ry ei enää neuvottele työehdoista – nykyiset sopimukset voimassa 15–27 kuukautta.
Työmarkkinat

Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Metsäteollisuus ry:n hallitus päätti asiasta tänään, kertoi hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä tiedotustilaisuudessa.

–  Sääntömuutoksen jälkeen Metsäteollisuus ry ei enää neuvottele työehdoista, Hämälä sanoi.

Hämälän mukaan toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta.

Metsäteollisuus ry vastaa voimassa oleviin työehtosopimuksiin liittyvistä velvoitteista ja jäsenneuvonnasta työehtosopimusten päättymiseen saakka.

Hämälän mukaan sopimukset päättyvät aikaisintaan ensi vuoden lopussa tai viimeisimmät 2022 lopussa.

–  Muutos toteutetaan tämän siirtymäkauden aikana, jotta yrityksillä ja henkilöstöllä on riittävä aika valmistautua tähän uuteen neuvottelumalliin.

Jokainen yritys luo yrityskohtaiset neuvottelukäytännöt itse. Hämälän mukaan yritykset kunnioittavat ammattiyhdistysliikkeen oikeutta sopia ja ay-liikkeen jäsenten oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan.

–  Muutoksen myötä vastuu palkoista ja työehdoista sopimisesta siirtyy sinne, missä on myös vastuu liiketoiminnan kehittämisestä, yrityksiin ja yritysten henkilöstölle eri puolelle Suomea.

Tarvittavat muutokset yhdistyksen sääntöihin valmistellaan yhdistyksen 25. marraskuuta pidettävän syyskokouksen päätettäväksi, jossa hallituksen linjaus toteutetaan.

STT ei ole vielä tavoittanut Paperiliiton puheenjohtajaa Petri Vanhalaa kommentoimaan asiaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvaa Metsäteollisuus ry:n ratkaisua olla tekemättä enää työehtosopimuksia rohkeaksi ja oikeaksi. Avaus on hänen mukaansa merkittävä ja muuttaa Suomen työmarkkinoita.

Pentikäisen mukaan linjaus on suuri askel kohti yritys- ja työpaikkakohtaista sopimista ja vähentää ammattiliittojen valtaa.

–  Tällä tiellä tarvitaan lisää toimia. Toivotaan, että Metsäteollisuus saa seuraa.