Metsähallituslaki etenee suunnitellusti – "Suomalaiset voivat olla ihan rauhassa"
Uusi metsähallituslaki etenee eduskunnassa, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) vakuuttaa.
– Käsittely jatkuu ihan normaalisti. Suomalaiset voivat olla ihan rauhassa, sillä kukaan ei ole myymässä suomalaisten maita tai vesiä, Leppä sanoo.
Maa- ja metsätalousvaliokunta saa tämän viikon torstaina valmiiksi lakia koskevan mietinnön. Sen jälkeen laki jatkaa matkaansa suuren salin käsiteltäväksi ja sieltä presidentin esittelyyn.
Viime viikolla Suomen Kuvalehti uutisoi, että kiistely metsähallituslaki palautuisi todennäköisesti vielä perustuslakivaliokuntaan.
Leppä kuvailee, että lain valmistelun yhteydessä on nähty paljon uutisia, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa.
– On toki mahdollista, että metsähallituslaki menee vielä perustuslakivaliokuntaan, jolloin se antaa aiheesta pikaisen lausunnon. Siinäkin tapauksessa aikataulusta pidetään kiinni, Leppä sanoo.
Keskustaedustaja painottaa, että on päivänselvää, että eduskunta ei ole tekemässä perustuslainvastaista lakia – vaikka sellaisiakin väitteitä on julkisuudessa kuultu.
Uutta metsähallituslaki on jumpattu jo yhdeksän vuotta.
Metsähallituksesta muodostetaan valtion erityisliikelaitos. Sen julkiset hallintotehtävät eriytetään omaan yksikköönsä ja markkinaehtoiset liiketoiminnot sijoitetaan tytäryhtiöihin.
Yhtiöittäminen on herättänyt laajasti huolta kansalaisissa. Jo yli 100 000 suomalaista on allekirjoittanut toimittaja Sanna Katilan perustaman adressin lainvalmistelun pysäyttämiseksi.
Keskiviikoksi aiheesta puuhataan mielenilmaisua Helsinkiin.
Leppä ei oikein ymmärrä, miten keskustelu on saanut niin paljon kierroksia.
– Miten tämä keskustelu on voinut mennä tällaisille linjoille kuin se on mennyt? Niin kuin me olisimme tuhoamassa Suomen luontoa, lopettamassa ympäristöministeriötä, myymässä meidän vesiä ja maita tai kaventamassa eduskunnan päätösvaltaa. Mistään sellaisesta ei ole kyse. Nämä kaikki jatkuvat aivan ennallaan, Leppä sanoo.
Leppä painottaa, että yhtiöittämisellä päinvastoin varmistetaan se, että metsähallitus voi jatkaa nykyisen kaltaisena toimijana myös tulevaisuudessa.
– Valtaosa suomalaisista pitää tämän hetkistä toimintamallia hyvänä. Siihen tulee niin vähän muutoksia kuin ikinä vain voidaan tehdä.
Lailla on tarkoitus uudistaa metsähallituksen lainsäädäntö vastaamaan EU:n vaatimuksia. Uuden lain pitäisi olla voimassa ennen kuin hankintadirektiivi astuu voimaan 18. huhtikuuta.