Merivoimien suurhanke toteutuu Raumalla, hintalappu sata miljoonaa kaavailtua suurempi

Pohjanmaa-luokan alusten rakentamisen alkaminen viivästyy vuodella, taistelujärjestelmän toimittaa Saab
Maanpuolustus

Hallitus on vahvistanut, että Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakentaa Rauma Marine Constructions. Alusten taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab.

Miljardiluokan alushankintoja koskeva sopimuskokonaisuus oli esillä valtioneuvostossa iltapäivällä. Laivue 2020 -nimisen hankkeen hinta on 1,3 miljardia euroa. Alun perin hinnaksi oli arvioitu 1,2 miljardia.

– Sopimusneuvotteluiden edetessä kävi ilmi, että suorituskykyisten laivojen rakentaminen kotimaassa tulee maksamaan jonkin verran suunniteltua enemmän, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan hanke vaatii 94 miljoonaa euroa lisärahoitusta, joka jakautuu useiden vuosien ajalle.

Pohjanmaa-luokan alukset rakennetaan huoltovarmuussyistä Suomessa. Samasta syystä alukset myös huolletaan ja korjataan Rauman telakalla.

– Alusluokan valmistumista tullaan seuraamaan tarkasti, niin sotilaallisen suorituskyvyn kuin telakan toimintakyvyn näkökulmasta, Kaikkonen sanoo.

Myös ulkomainen taistelujärjestelmä kirvoitti puolustusministeriltä ylistäviä sanoja.

– Saabin taistelujärjestelmä ja torpedo yhdistettynä nykyaikaiseen ilmatorjuntajärjestelmään ja Gabriel-pintatorjuntaohjukseen on vakuuttava kombinaatio, Kaikkonen maalaili.

Alukset on tarkoitus rakentaa vuosina 2022–2025 ja koko uuden laivueen olla valmis vuonna 2028.

Alusten rakentamisen alkaminen viivästyy vuodella alkuperäisestä aikataulusta, mutta alusten valmistumisvuosi on pysynyt muuttumattomana. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtajan Kari Rengon mukaan aikataulut ovat lisänneet hankkeen kustannuksia jonkin verran.

Aluksilla korvataan seitsemän poistuvaa alusta. Taistelualusten rakentamisen suoran työllistävän vaikutuksen arvioidaan kotimaassa olevan noin 3 600 henkilötyövuotta.

Sopimukset alusten rakentamisesta ja taistelujärjestelmän toimittamisesta allekirjoitetaan ensi viikolla Turussa.