Marjut Lehtonen Pohjois-Pohjanmaan keskustan puheenjohtajaksi – piirikokous nimesi 65 ehdokasta aluevaaleihin

Keskusta

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin uudeksi puheenjohtajaksi piirikokouksessa Lumijoella valittiin Marjut Lehtonen. Hän on 28-vuotias erityisopettaja Oulaisista. Varapuheenjohtajan nuijaa paukuttavat tulevaisuudessa kuusamolainen Matti Heikkilä ja siikalatvalainen Liisa Ojantakanen.

Lehtonen kertoo olevansa kiitollinen ja nöyrä.

– Kyllähän tämä hurjalta tuntuu, hän tiivisti tunnelmansa valinnan jälkeen.

Uusi puheenjohtaja aikoo ensimmäisenä kerätä saman pöydän ääreen puheenjohtajiston, piiritoimiston väen ja sisarjärjestöjen puheenjohtajat ja alkaa suunnitella heidän kanssaan strategiaa.

– Sitten tulevat tietenkin aluevaalit, hän jatkaa.

Puheenjohtajana Lehtonen haluaa olla aito, iloinen, avoin ja helposti lähestyttävä. Hän uskoo, että kokemuksesta piirin varapuheenjohtajana on hyötyä tulevassa tehtävässä.

Piirin puheenjohtajuuden jättävä Jussi Ylitalo puhui kokouksessa aluevaaleista ja kiitti kuluneista vuosista. Hänen mukaansa nyt alkaa maakuntien Suomen nousu.

– Aluevaalit ovat askellusta kohti hajautetumpaa ja kestävämpää Suomea, hän summaa.

Hän kertoo, että kuluneet vuodet ovat sisältäneet vaativan johtamisen tehtäviä ja itsensä ylittämisen hetkiä. Ylitalo kuvaa tulevaa koronan jälkeistä vuotta järjestökoneiston öljynvaihdon vuodeksi.

Yleiskeskustelussa puhuttivat erityisesti aluevaalit, maatalous ja työvoimapula.

Pohjois-Pohjanmaan keskustan piirikokoukseen osallistui 286 ihmistä.

ELINkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kannusti puheenvuorossaan ihmisiä ehdolle maakuntavaaleihin ja puhui ajankohtaisesta politiikasta. Hänen mukaansa Pohjois-Pohjanmaasta on isojen investointien ansiosta muodostumassa Suomen oma Persianlahti.

Lintilä muistutti, että keskustan paikka on hallituksessa. Hänen mukaansa tällä hallituskaudella esimerkiksi maatalouden tila olisi heikentynyt huomattavasti ilman keskustaa.

– Hallituksessa oleminen ei ole keskustalle itseisarvo. Hallitus on sitä varten, että teemme ratkaisuja, jotka ovat Suomen kansalle sosiaalisesti ja alueellisesti tasa-arvoisia ja hyväksi.

– Kaikkinensa Suomi pitää saada nousuun. Se koskee kaikkia meitä riippumatta postinumerosta tai rahapussin paksuudesta. Ihmisille pitää saada töitä ja avoimet työpaikat pitää saada täytettyä, ministeri linjasi.

Kokous nimesi 65 ehdokasta maakuntavaaleihin.

Kannanotossaan piirikokous paheksui maa- ja metsätalouden syyllistämistä ilmastonmuutoskeskustelussa ja linjasi, että turvemaita pitäisi voida ottaa entistä paremmin viljelykäyttöön. Piirikokous myös vaati, että Paula-myrskyn tuhot korvattaisiin erityisesti yksityisille metsänomistajille.

Lisäksi piirikokous haluaa saada mielenterveyspalvelut kuntoon ja vahvistaa sosiaali- ja terveysalan perustason palveluita.