MaRa kantelee KymSoten toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle – kyse EM-kisaturistien päästämisestä vapaasti maahan

Koronatoimet

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tekee kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän KymSoten riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan raja-asemalla.

MaRa sanoo tiedotteessa, että KymSoten alimitoitetun resurssoinnin takia 800 EM-kisoissa käynyttä matkustajaa päästettiin Suomeen vapaasti.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi katsoo, että KymSoten ja muiden viranomaisten tiedossa oli, että kisoista palaaminen painottuu tiistaipäivään ja -iltaan 22. kesäkuuta, mutta tästä huolimatta ruuhka-aikana paikalla oli riittämätön määrä henkilökuntaa.

–  Tämän takia Uudenmaan maakunnan ravintola- ja kokoontumisrajoitukset jäivät kireiksi ja osassa Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen kuntia tapahtuma-alan rajoituksia kiristettiin. Nyt näyttää siltä, että myös muiden maakuntien ravintola- ja kokoontumisrajoituksia kiristetään. Toimialan yrityksille aiheutuvat myynnin menetykset ovat vähintään useita kymmeniä miljoonia euroja yksin Uudellamaalla, Lappi sanoo tiedotteessa.

KymSoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo, että oletettavissa oli, että kisaturisteiksi Pietariin lähtevät myös sieltä palaavat.

Yllätys oli hänen mukaansa kuitenkin se, että suuri osa kisaturisteista palasi päivä kisan jälkeen ja juuri ennen raja-aseman sulkemista.

–  Jos olisimme tienneet, olisimme voineet ohjeistaa matkailijoita tulemaan toisen, vähemmän ruuhkautuneen rajanylityspaikan kautta tai jotenkin aikatauluttamaan tulemista ja järjestää myös enemmän testauskapasiteettia, Kristeri sanoo.

Kristeri kuitenkin painottaa, että rajalla noudatettiin Aluehallintoviraston ohjeita. Hän sanoo, että ohjeistukset mahdollistavat sen, että kun ruuhkahuippuja tulee, terveystarkastusta ei tarvitse tehdä rajalla, vaan se voidaan tehdä maahantulijan kotipaikkakunnalla.

Kristeri sanoo, että maahantulijoita opastettiin ja ohjeistettiin pysymään omaehtoisessa karanteenissa ja menemään heti ensimmäiseksi testiin, kun he pääsevät kotipaikkakunnalle. Kaikki eivät hänen tietojensa mukaan ohjeita kuitenkaan noudattaneet.