Maailman ensimmäisen koeputkilapsi täyttää 40

Louise Brownin syntymä oli hedelmöityshoitojen virstanpylväs
Koeputkihedelmöitys

Se oli sensaatio. Ympäri maailman levisi uutinen, että Britanniassa oli syntynyt koeputkilapsi. Tuo lapsi, Louise Brown, täyttää keskiviikkona 40.

Syntymä herätti suurta innostusta mutta myös paheksuntaa. Perhe sai säkkikaupalla postia. Brownin mukaan onnittelukirjeiden joukossa oli myös Lesley-äidille osoitettua sairasta vihapostia.

– Joukossa oli paketti, jossa oli punaisen nesteen peittämiä kirjeitä ja rikkonainen lasinen koeputki, Brown kertoi Daily Mail -lehdelle.

Kirkollisissa piireissä lapsen syntymä otettiin vastaan vähintäänkin ristiriitaisesti.

– Minulla on vakavia epäilyksiä mahdollisista seurauksista ja vaikutuksista tulevaisuudessa, lausahti brittikardinaali Gordon Gray BBC:n mukaan.

Tyttö syntyi keisarileikkauksella ja painoi 2,6 kiloa. Keinohedelmöitysmenetelmää kehittämässä ollut gynekologi Patrick Steptoe vakuutti kaiken olevan kunnossa.

– Kaikki tutkimukset ovat osoittaneet, että vauva on täysin normaali. Äidin tila synnytyksen jälkeen on myös erinomainen.

Louisen vanhemmat Lesley ja John Brown olivat yrittäneet vuosia saada yhteistä lasta. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska äidin munatorvet olivat tukossa. Epätoivoinen pariskunta suostui kokeilemaan menetelmää, jossa äidin munasolu hedelmöitettiin laboratoriossa.

Louisen syntymästä on kiittäminen Steptoen ohella tutkija Robert Edwardsia. Onnistumista – Louisen syntymää – edelsi vuosien työ ja suuri määrä kokeiluja ja epäonnistumisia. Kaikkia kaksikon työ ei miellyttänyt. Se herätti vilkasta sananvaihtoa niin lääketieteellisissä kuin kirkollisissakin piireissä, ja miehet joutuivat kestämään ankaraa arvostelua. Vuonna 2010 Edwardsin pioneerityö palkittiin Nobelin palkinnolla.

Louise sai myöhemmin vielä sisaren, ja hänkin on koeputkivauva.

Louise Brownin kuulumiset ovat läpi vuosikymmenten olleet suuren kiinnostuksen kohteena. Esimerkiksi hänen ensimmäisen lapsensa syntymä joulun alla 2006 sai laajaa huomiota, kun se tuli tietoon.

– Cameroniksi nimetty poika sai alkunsa luonnollisesti, ilman keinohedelmöitystä, raportoi Independent tammikuussa 2007.

Brown kertoi saaneensa paljon kyselyitä raskaudestaan.

– Monet ihmiset ovat kyselleet, oliko minun tehtävä jotain eri lailla, koska itse synnyin koeputkihedelmöityksen tuloksena. Ei minun tarvinnut, Brown vakuutti Daily Mailissa.

– Minun ei tarvinnut ryhtyä lisävarotoimiin tai käydä lisätarkastuksissa.

Isoisä John ei ehtinyt nähdä Louisen poikaa Cameronia, koska kuoli vähän ennen tämän syntymää. Isoäiti Lesley kuoli 64-vuotiaana vuonna 2012.

Ylenmääräisellä kiinnostuksella on ollut Louise Brownin elämässä varjopuolensa. Brown muistelee esimerkiksi BBC:n haastattelussa, miltä tuntui nähdä itsensä parikymppisenä lehden kuvassa, vaikkei edes tiennyt tulleensa kuvatuksi.

Samassa haastattelussa hän sanoo, ettei tunne olevansa ihme.

– Olen vain minä, hän pohtii.

– Mutta oletan, että muille ihmisille tämä on antanut toivoa lapsista.