Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja EU:n metsäratkaisusta: Keskusta pisti paljon likoon

Tämäkään ei poista kaikkia ongelmiamme, koska nielulaskennassa on vielä todella paljon vaikeuksia, Anne Kalmari muistuttaa
LULUCF-asetus

Suomi saa lisätä puunkäyttöä ilman päästömaksuja, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) iloitsee.

Kalmarin mukaan Suomi pisti paljon likoon, jotta EU ei hirttäydy LULUCF-asetuksessa historialliseen hakkuiden vertailutasoon, vaan mahdollistaa myös edistyvän biotalouden.

– Keskusta pisti paljon likoon, Kalmari toteaa.

Hän muistuttaa, että jopa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli yhteyksissä Euroopan komission puheenjohtajaan Jean-Claude Junckeriin.

Kiitoksen työstään saavat myös keskustan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Kompromissin takana oli alde, epp, ecr ja osa demareista. Kiitos myös suomalaismepeille hyvästä työstä. Meidän kaikkien sitkeä työ tuotti tulosta. Kaikki voitava tehtiin, Kalmari sanoo.

Meidän kaikkien sitkeä työ tuotti tulosta.

Anne Kalmari

Lisääntyvä puunkäyttö ei Euroopan parlamentin tuoreen päätöksen mukaan johda päästömaksuihin, mutta tuulettaa ei vielä kannata, Kalmari varoittaa.

– Tämäkään ei poista kaikkia ongelmiamme, koska nielulaskennassa on vielä todella paljon vaikeuksia esimerkiksi Suomen vanhan metsäkadon aiheuttamien päästöjen kompensoimiseksi.

– Lopullinen päätös tehdään trilogiamenettelyssä, jolloin vaikuttamisen EU:n ympäristöministerien muodostamaan neuvostoon sekä komissioon täytyy jatkua. Tiilikainen tapaa komisaarin ensi viikolla Tallinnassa, Kalmari toteaa.