Leppä: Hiilinielupäätös tärkeä erävoitto Suomelle

Hiilinielut

Europarlamentin päätös hiilinieluista oli erävoitto Suomelle, tulkitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

– Oli tosi tärkeää, että tässä yhteydessä tämä kääntyi näin päin. Kuitenkin katsotaan eteenpäin eikä taaksepäin tässä asiassa, Leppä painottaa.

Lepän mukaan Euroopan parlamentin ottama linja antaa mahdollisuuden kehittää biotaloutta ja käyttää metsiä hyväksi kestävällä tavalla.

– Siitähän ei missään vaiheessa Suomen kohdalla ollut kysymys, että haluttaisikaan hakata, mitä kasvaa, vaan me haluamme merkittävästi vähemmän, on haluttu jo vuosikymmeniä. Tämä on siinä mielessä oikein myönteinen asia.

Leppä sanoo, ettei hän osannut ennakoida EU-parlamentin päätöstä.

– Mutta kyllä viime viikon aikainen viestintä on ollut sen kaltaista, että nyt on lähtenyt useampi meppi miettimään sitä asiaa uudelleen.

Leppä arvioi, että asioista otetaan enemmän selvää, kun ne tulevat ajankohtaisiksi.

– Ehkä tästä on kysymys. Ja totta kai me olemme tehneet voimakkaasti töitä asian kanssa jo kauan.

Leppä muistuttaa, että Suomella on osoittaa sadan vuoden periodilla tutkimustulokset metsien kehittämisestä.

– Se tutkimusdata mikä meillä on, on laaja, perusteellinen ja osoittaa juuri sen, millä tavalla meidän metsiemme kasvu on kehittynyt. Olemme tuplanneet metsiemme kasvun 60 vuodessa emmekä hakkaa läheskään sitä, mitä se kasvaa.

Myös eduskunnan maa-ja metsätalousvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Eerikki Viljanen ja Pertti Hakanen olivat ratkaisusta hyvillään.

– Luottamushan on ollut vahvaa, että jos on viestiä viety ja töitä tehty ja jos niin sanotusti oikeus voittaa, niin meille ei tässä huonosti käy, Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan huolestuttavaa on ollut kuitenkin se, että Suomesta lähtee ristiriitaisia viestejä kansallisesti äärimmäisen tärkeässä asiassa. Hänen mielestään niin metsäasiassa kuin muutenkin on kansainvälisillä forumeilla yleistynyt menettely, jossa osa vetää välistä.

– Kyllä se on tässä todella huolestuttavaa.

Hakasen mukaan ymmärrys kokonaisuudesta ei tahtonut mennä perille, vaikka asiaa rautalangasta väännettiin.

Ratkaisun myötä nyt on kuitenkin tunnustettu se, että Suomessa hoidetaan metsiä niin, että ne kasvavat entistä enemmän.

– Tämä on meille metsänomistajille iso tunnustus, että meidän viestimme on nyt kuultu.