Lintilä väläytti jakeluvelvoitteesta luopumista ammattiliikenteessä – Sipilä ei lisäisi tankkiin Aasiasta tulevaa paistinrasvaa
Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite joutui kriittiseen tarkasteluun kyselytunnilla eduskunnassa.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) väläytti jakeluvelvoitteesta luopumista määräajaksi ammattiliikenteessä.
Lintilän mukaan aiheesta ei ole vielä käyty keskustelua hallituksen piirissä. Hän kuitenkin sanoi, että jakeluvelvoite nostaa tällä hetkellä dieselin hintaa jopa ohi bensan.
– Olisiko ammattipuolella mahdollisuus jakeluvelvoitteesta luopua määräajaksi ja sitä kautta saada kannattavuutta paremmaksi, Lintilä pohti.
Ministeri totesi, että ammattidiesel on selvityksessä ja etenee, mutta on valitettavan hidas tähän akuuttiin tilanteeseen.
Lintilän mukaan lähihistoriasta ei löydy yhtä nopeaa päivävaikutteista öljyn hinnan muutosta kuin viime päivinä on nähty. Ministeri ennusti huonoja uutisia myös lähitulevaisuuden hintakehitykseen.
– Itse en henkilökohtaisesti näe, että tämä oli vielä tässä, valitettavasti.
Keskustan kansanedustaja Juha Sipilä korosti, ettei jakeluvelvoitetta pitäisi nyt ainakaan nostaa.
Hallitus on juuri tekemässä päätöksiä taakanjakosektorin eli esimerkiksi liikenteen ja maatalouden päästövähennystoimista.
– Jakeluvelvoitteen nostaminen tässä tilanteessa olisi kyllä virhe, Sipilä sanoo.
– Jakeluvelvoitteessa komponentit valitettavasti ovat Aasiasta tulevia elintarviketeollisuuden jätteitä, paistinrasvoja ja niin edelleen. Sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisia kotimaisia komponentteja on valitettavasti siinä vain muutama prosentti, Sipilä kertoi.
Sipilän mielestä nopeisiin päästövähennystoimiin voisi kuulua biokaasun osuuden kasvattaminen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kurmuutti myös hallitusta siitä, että lehtitietojen mukaan jakeluvelvoite olisi nousemassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vakuutti kaikkien jakavan huolen lähes sietämättömistä polttoaineiden hinnoista.
– Väite siitä, että hallituksella olisi joitain uusia, tuoreita toimia, jotka liittyisivät jakeluvelvoitteen nostoon, eivät pidä paikkaansa. Tällaista päätöstä ei sellaisenaan ole missään tehty.
Harakka innostui biokaasun osuuden kasvattamisesta.
– Sitä kotimaisempi, huoltovarmempi ja myöskin maatalouden puolelta päästöjä vähentävämpi tulos on – puhumattakaan siitä, että sen hintavaikutus ei myöskään olisi liiallinen.
– Tältä osin olemme pyytäneet epävirallisen selvitysmiehen nopeuttamaan tätä meidän toimeenpano-ohjelmaamme biokaasuohjelman käynnistämiseksi niin, että pääsisimme jo viime budjettiriihessä sovittuun neljän terawattitunnin tuotantoon mahdollisimman nopeasti, Harakka selvensi.
Ei se ole mikään takapihalle laitettava pönttö, kyllä se on ydinvoimala.
Mika Lintilä
Sipilällä oli sanottavaa myös maataloudelle mahdollisesti tuleviin ilmastotoimiin.
– Maanviljelijöille pitää tässä tilanteessa taata työrauha ja toimeentulo.
– Jos me asetamme lisää velvoitteita ilmastotoimien puolella, niin paras kanava olisi markkinaehtoisten hiilensidontamekanismien kautta, jolloin viljelijä saa kunnollisen korvauksen, jos hän tekee viljelytottumuksiinsa muutoksia sillä tavalla, että päästöt vähenevät, Sipilä sanoi.
Riikka Purrakin hämmästeli julkisuudessa esiintyneitä tietoja siitä, että maataloudelle asetettaisiin nyt uusia ilmastotoimia.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vakuutti, että ruuantuotanto ja huoltovarmuus ovat niitä kaikkein tärkeimpiä asioita.
– Me emme tarvitse yhtään lisärasitetta suomalaiselle maataloudelle yhtään mihinkään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne katsoi, että ”ydinvoiman alasajo ja tuulivoimauskonto” ovat ajaneet eurooppalaisen energiamarkkinan kuilun reunalle, ja Ukrainan sodan myötä suomalaiset työnnetään reunan yli hintakatastrofiin.
– Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä hiilineutraalin, sääriippumattoman energiatuotannon kuten pienydinvoimaloiden edistämiseksi, Ranne kysyi Lintilältä.
Elinkeinoministeri huomautti, että Suomessa taitaa olla tällä hetkellä Euroopan halvin sähkön hinta.
– Jos puhutaan pienydinvoimaloista, ei se prosessi ole yhtään erilaisempi riippuen siitä, tekeekö pienemmän pöntön vai isomman pöntön. Ei se ole mikään takapihalle laitettava pönttö, kyllä se on ydinvoimala, Lintilä sanoi.