Liesi voi hetkessä syttyä hengenvaarallisesti – ethän tee näitä virheitä
Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen kaikkein eniten, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).
Tukesin mukaan liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika. Useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa tavalla tai toisella, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin
Tukesin mukaan on suositeltavaa, että ruokaa laittaessa ei tehtäisi montaa asiaa yhtä aikaa. Lisäksi Tukes kehottaa pitämään lieden ympäristön siistinä. Ruoantähteitä ei pitäisi jättää kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä eikä kahvi- tai vedenkeitintä tulisi säilyttää lieden päällä. On myös tärkeää vahtia lasten tekemisiä keittiössä sekä hankkia liesiturvalaite.
Tukes vinkkaa, että joissakin tapauksissa kodin vaaranpaikkoja on hyvä käydä läpi sellaisen henkilön kanssa, joka ei enää kykene käyttämään sähkölaitteita turvallisesti.
Jos esimerkiksi lieden käyttö aiheuttaa jatkuvasti vaaratilanteita, voi sen kytkeä kokonaan pois käytöstä.
Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja kirjattiin viime vuonna pelastustoimen PRONTO-tietokantaan 2340 kpl. Sähköliedestä tai -uunista sai alkunsa 820 tulipaloa, valaisinpaloja oli 180 ja kiuaspaloja 100. Pienelektroniikan akuista ja latureista syttyneitä paloja kirjattiin viime vuonna noin 110 kpl.
Osa sähköpaloista johtaa rakennusten tuhoutumiseen ja paloissa menehtyy joka vuosi ihmisiä.