Kysely: Pelko arvostelun kohteeksi joutumisesta estää nuoria lähtemästä mukaan politiikkaan
Yleisin este nuorten osallistumiselle politiikkaan ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon on pelko muiden arvostelun kohteeksi joutumisesta.
Tieto selviää ajatuspaja Alkion tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin 15–29 -vuotiaiden nuorten kansalaistoimijuutta, arvoja sekä puoluenäkemyksiä.
Yli 70 prosenttia nuorista ilmoitti, etteivät koe osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan tai päätöksentekoon ollenkaan. Heistä 46 prosenttia sanoi syyksi sen, etteivät he halua olla julkisesti esillä eivätkä muiden arvosteltavana.
Toiseksi suurin este nuorten osallistumiselle on yhteiskunnallisten asioiden monimutkaisuus ja vaikeus.
– Nuorilta saatu viesti on vahva ja kertoo politiikanteon raadollisuudesta tänä päivänä. Tarjolla on vaikeita ja monimutkaisia asioita ja paljon arvostelua. Tämä on iso haaste kaikille puolueille näin kuntavaalien alla, Ajatuspaja Alkion tutkimuskoordinaattori Pauliina Maukonen sanoo tiedotteella.
Puolet kyselyyn vastanneista nuorista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että sosiaalisen median vihapuheesta pitäisi rangaista nykyistä kovemmalla kädellä. Etenkin naiset (63%) kannattavat kovempia rangaistuksia.
Kyselyn mukaan nuorille mieluisimpia tapoja vaikuttaa olivat helpot ja kertaluontoiset tavat kuten äänestäminen, nettiadressien allekirjoittaminen ja kyselyihin vastaaminen.
– Nuoret eivät sitoudu elämänmittaisiin tai monimutkaisiin vaikuttamisprojekteihin, joita johdetaan ulkopuolelta. Nuorilla on halu vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin tässä ja nyt, Maukonen summaa.
Kyselytutkimuksen toteutettiin elo–syyskuussa 2020. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 iältään 15 – 29-vuotiasta suomalaista.
Tutkimuksen toteutti Aula Research Oy.