Kurvinen peruu Pekingin-matkansa karanteeniriskin vuoksi  – "Kyse ei ole ulkopoliittisesta ratkaisusta"

Pekingin talviolympialaiset

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) peruuttaa kisamatkansa Pekingin talviolympialaisiin.

Kurvinen perustelee Suomenmaalle ratkaisuaan riskillä koronalle altistumisesta ja sitä seuraavasta yli viikon karanteenista.

– Suomalaisen ministerin joutuminen kymmeneksi päiväksi karanteeniin ulkomailla on kasvanut riski, jota en ota.

Kurvisen mukaan kyseessä ei ole Suomen poliittinen boikotti.

– Olen tehnyt ratkaisuni itse. Kyse ei ole ulkopoliittisesta ratkaisusta.

Ministerin mukaan koronariskiä on lisännyt se, että suora lentoyhteys peruuntui ja terveysturvallisen matkanteon sijaan edessä olisi ollut vaihtolento yhdeksän tunnin lentokentällä odotteluineen.

Kurvisen mukaan tänään on käynyt myös selväksi, että viranhoitoon liittyvät kisojen ulkopuoliset tapaamiset eivät ole mahdollisia paikan päällä, edes kisojen päätyttyä.

– Tokion olympialaisissa tällaiset Suomen asioita eteenpäin vievät tapaamiset onnistuivat koronakuplasta huolimatta. Nyt tällaista mahdollisuutta ei ollut, Kurvinen huomauttaa.

presidentti Sauli Niinistön päätettyä jättää kisamatkansa väliin koronatilanteeseen vedoten, Suomen valtiovallan edustautuminen kisoissa jäi urheilusta vastaavan ministerin osallistumisen varaan.

Kurvinen perusteli tammikuussa olympialaisten päättäjäisten tienoilla matkaansa sillä, että Suomen edustajan läsnäololla osoitetaan arvostusta tapahtumaa ja suomalaisia urheilijoita kohtaan, ja urheilijat ovat kokeneet sen tärkeänä.

Asian noustua poliittisen polemiikin kohteeksi Kurvinen toivoi hallituksen ulkopoliittisen johdon ottavan kantaa kisamatkaan.

Ministeri totesi Ylen Urheiluruudun haastattelussa, että matkan peruminen vaatisi hallituksen ulkopoliittisen johdon päätöksen.

–Totta kai, jos esimerkiksi pääministeri toivoo että en lähde, niin tietenkään en sitten lähde, Kurvinen sanoi Ylellä.

Tällä viikolla pääministeri Sanna Marin (sd.) heitti asiassa kuitenkin pallon takaisin Kurviselle.

– Jokainen ministeri itse harkitsee, millä tavalla toimii, ja ministeri Kurvinen käyttää tässä omaa harkintaa, Marin sanoi Päätoimittajayhdistyksen tilaisuudessa.

Marinilta kysyttiin myös, olisiko hallituksen pitänyt keskustella asiasta etukäteen ja hakea selkeä yhtenäinen linja.

– Valtiojohto ei ole käynyt sellaista keskustelua, että meillä olisi diplomaattinen boikotti suhteessa olympialaisiin ja ministeri Kurvinen voi käyttää tässä omaa harkintaa, pääministeri toisti.