Krooninen väsymysoireyhtymä vaivaa miljoonia ihmisiä, mutta lääkärin vastaanotolla oireita usein vähätellään
Jopa miljoonat ihmiset kärsivät kroonisesta väsymysoireyhtymästä, mutta siitä huolimatta oireita saatetaan vähätellä lääkärin vastaanotolla, kertoo HUS tiedotteellaan.
Kroonisen väsymysoireyhtymän oireita ovat väsyminen, uupumus, päänsärky, aivosumu ja lihassärky.
Oireista kärsivät ihmiset saattavat kuitenkin saada tavallisissa lääketieteellisissä tutkimuksissa usein normaaleja tuloksia. HUSin ylilääkärin Markku Sainion mukaan suhtautuminen krooniseen väsymykseen vaihtelee ja siihen liittyy paljon vastakkainasettelua.
– Näitä tiloja voidaan vähätellä, kun sairauslöydökset puuttuvat tai niitä voidaan toisaalta pitää parantumattomina, elimellisen syyn aiheuttamina sairauksina, Sainio sanoo tiedotteessa.
Sainio ja ylilääkäri Helena Liira ovat mukana kroonisen väsymyksen ongelmaa ratkaisevassa kansainvälisessä verkostossa.
Oslossa kokoontui vuonna 2022 ryhmä ilmiön hyvin tuntevia asiantuntijoita, tutkijoita, terveydenhuollon ammattilaisia ja potilaiden edustajia, jotka pyrkivät kokoamaan toipumista ja kuntoutumista tukevia tietoon pohjautuvia suosituksia.
Kokoontumisen tuloksensa syntyi niin sanottu Oslon lausunto, jossa annetaan suosituksia kroonisen väsymyksen hoitoon.
– Oslon lausunto kuvaa, kuinka oireet voivat syntyä ymmärrettävistä ja yleensä palautuvista muutoksista aivoissa. Monet erilaiset stressitekijät, mukaan lukien akuutit sairaudet, voivat laukaista näitä muutoksia, Sainio kertoo.
Oslon lausunnossa korostetaan, että lääkäreiden on tärkeä saada lisätietoa kroonisen väsymyksen oireyhtymästä sekä menetelmistä, jotka voivat auttaa siitä kärsiviä ihmisiä.
– Toipuminen on tyypillisesti asteittainen prosessi, joka vaatii ponnistelua, joustavuutta, kärsivällisyyttä ja uskoa siihen, että se on mahdollista, Sainio summaa.