Koronakriisi on Putinille toistaiseksi vakavin paikka, arvioi Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista

Tutkijan mukaan presidentin johtama hallinto on osoittautunut kyvyttömäksi hoitamaan koronakriisiä ja tehnyt toistaiseksi pelkkiä virheitä. Tartuntojen määrät lisääntyvät samaan aikaan vauhdilla.
Koronakriisi

Venäjällä yhä paheneva koronaepidemia ja öljyn hinnan romahtaminen ovat panneet presidentti Vladimir Putinin hallinnon toistaiseksi vakavimman paikkansa eteen, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa myös Putinin henkilökohtainen asema voi olla uhattuna, jos kriisi jatkuu pitkään ja hallinnon yhtenäisyys alkaa sen myötä rakoilla.

Lassilan mukaan Venäjällä ei ole toistaiseksi näkyvissä haastajaa tai järjestäytynyttä oppositiovoimaa vaihtoehdoksi Putinille.

– Toisaalta on tullut yhä selkeämmin esille, että hallinto on ollut täysin avuton – poikkeuksellisen avuton – hoitamaan tätä kriisiä. Virheitä on tullut virheiden perään, yhtään ainoaa onnistunutta hetkeä ei voi nähdä, Lassila arvioi.

Hänen mukaansa paljon riippuu jatkossa siitä, millaisiin toimiin kyselyissä selvästi kansalaisten luottamusta menettänyt Putin päättää ryhtyä asemansa vahvistamiseksi.

– Nykylinjalla ei voi jatkaa ja jotain pitää tehdä, mutta minulla vahva epäily siitä, että kun tehdään jotain niin se vain syventää ongelmia, Lassila ennustaa.

Venäjällä koronaepidemia etenee yhä vauhdilla.

Tänään maassa rekisteröitiin jälleen yli 10 000 uutta tartuntaa ja lähes sata uutta covid-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta.

Epidemian takia määrättyjä rajoituksia olisi tästä huolimatta määrä purkaa jo ensi viikolla.

Suhteessa väkilukuun Venäjällä on 1 065 tartuntaa ja 10 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Suomen vastaavat luvut olivat eilen 961 ja 43.