Korona-aika vei tämän kevään ylioppilailta kouluyhteisön, mutta lauantaina on juhlan aika – “Pidän kiinni unelmistani"
Nurmijärveläinen Otto Suhonen ja suomussalmelainen Milla Veteläinen valmistuvat tänä keväänä poikkeusolojen jälkeen ylioppilaiksi. Lukioon meno oli heille helppo valinta.
Suhonen tykkäsi lukuaineista ja valitsi koulukseen Nurmijärven Klaukkalassa sijaitsevan Arkadian yhteislyseon. Veteläinen päätyi Suomussalmen lukioon, koska hänellä ei ollut tiettyä haaveammattia, eikä ammattikoulussa ollut sopivaa alaa.
– Kun tulin lukioon, tiesin heti, että se on oma juttu ja sen kautta pääsee tavoittelemaan unelmia, Veteläinen toteaa.
Pian Suhosen ja Veteläisen ikäluokan vanhojen tanssien jälkeen alkoi koronapandemia. Keväällä 2020 kaikki lukiot siirtyivät etäaikaan. Suhosen opiskeluun korona vaikutti esimerkiksi niin, että hänen ensimmäinen kirjoituskertansa siirtyi yhtäkkiä viikon verran aiemmaksi.
– Kyllähän se jännitti. Ensimmäinen kerta kirjoittamassa, ja sitten kirjoittaminen yllättäen aikaistui. Siinä menivät pasmat sekaisin.
Suhonen kertoo, että etäkoulun aikana sosiaaliset kontaktit kärsivät ja viimeinen lukiovuosi jäi tavallaan kokematta. Esimerkiksi penkkareita Nurmijärvellä ei voitu viettää. Suomussalmella ne järjestettiin abien kesken niin, että muut saivat osallistua etänä.
– Kouluarki on normaalisti sitä, että on kouluyhteisö, opettajat ja kaverit rinnalla. Korona-aikana katosi koulun tuoma tukiverkko ja yhtäkkiä oltiin neljän seinän sisällä, Veteläinen harmittelee.
Veteläinen ja Suhonen selvisivät korona-ajasta ja valmistuivat ajallaan, kun vain saivat motivoitua itseään opiskelemaan uudessa tilanteessa. Molemmat kertovat kuitenkin tuntevansa ihmisiä, joille korona oli raskasta aikaa ja joiden opinnot viivästyivät.
Lukion jälkeen suunnataan yleensä jatko-opintoihin. Tulevaisuudessa Veteläistä kiinnostaa työskennellä politiikan ja viestinnän parissa ja opiskella valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
Yhä useampi pääsee sisälle yliopistoon papereilla. Veteläinen myöntää, että hänellä oli monen muun tavoin paineita kirjoitusten suhteen.
– Minulla oli kovat tavoitteet. Myönnän laskeneeni pisteitä, että jos saan tämän arvosanan, voin päästä yliopistoon suoraan todistuksella.
Veteläinen on hakenut niin sanotulle hakupainealalle, jolle on vaikea päästä. Hänelle on tärkeää, että korkeakouluihin voi edelleen hakea myös pääsykokeella. Vaikka seuraavan opinahjon ovet eivät auenneet ylioppilaspapereilla, Veteläinen ei lannistu.
– Nyt käyn pääsykokeissa, pidän kiinni unelmistani ja tavoittelen niitä.
Hän kehuu pääsykoejärjestelyitä turvallisiksi.
– Oli se kuitenkin aika kummallinen ympäristö. Olimme Helsingin Messukeskuksessa ja siellä oli satoja, ellei tuhansia hakijoita samassa tilassa. Vaikka oli turvavälit ja maskit, niin tuntui se poikkeukselliselta, Veteläinen pohtii.
Suhonen kuuluu siihen onnekkaaseen porukkaan, joka on päässyt opiskelemaan todistuksellaan.
– Tein ylioppilaskokeessa parhaani ja se riitti Helsinkiin lukemaan oikeustiedettä.
Siitä Suhonen on helpottunut. Hän kertoo, ettei olisi kirjoitusrupeaman jälkeen jaksanut enää panostaa pääsykokeisiin.
– Aloitan kesällä varusmiespalveluksen, joka voi olla ihan hyvää vaihtelua 12 vuoden koulunkäynnin jälkeen. Nykylukio on aika kovaa puurtamista, hän toteaa.
Kirjoitukset tuottivat Suhoselle välillä stressiä.
– Kyllä se välillä mietitytti, kun näki, miten paljon kaverit lukivat ja tuntui, etten ollut valmistautunut yhtään niin hyvin.
Lauantaina Veteläinen ja Suhonen juhlivat. Molemmat saavat viedä lakitukseen vain 1–2 läheistä. Veteläinen voi pitää muuten ihan lähes oikeat kemut, sillä kokoontumisrajoitukset Kainuussa on purettu. Suhosen tilanne ei ole yhtä selkeä.
– Heinäkuussa pidän näillä näkymin isommat juhlat, jos koronaturvallisesti voi, Suhonen toteaa.
Lauantaina hän aikoo juhlia vain muutamien läheisten kanssa pihalla.
Veteläinen kertoo, että rajoitusten purusta huolimatta koronatilanne on otettu juhlissa huomioon.
– Vieraat tulevat porrastetusti, ja meillä on mahdollista olla ulkona.