Ilmastonmuutos lämmitti kesää
Ilmastonmuutos teki kesästä eli kesä-, heinä- ja elokuusta Sodankylässä noin 1,8 astetta lämpimämmän kuin se olisi ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta ollut. Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan, että todennäköisyys kuluneiden kesäkuukausien kaltaiselle lämmölle on noin 70-kertainen verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi.
Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden vertaisarvioituun menetelmään.
Kesä–elokuun keskilämpötila oli Suomen etelä- ja keskiosissa 1–2 astetta tavanomaista korkeampi, ja idässä monilla asemilla oli harvinaisen lämmintä. Maan pohjoisosassa kesä oli poikkeuksellisen lämmin, ja valtaosalla mittausasemista rikottiin lämpötilaennätyksiä. Poikkeamat keskilämpötiloihin olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan laajalti 2–3,5 astetta.
Sääilmiöstä käytetään sanaa poikkeuksellinen, kun sen tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin korkeintaan kolme kertaa sadan vuoden aikana. Harvinaiseksi kutsutun ilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
Valtaosalla Lapin havaintoasemista mitattiin havaintohistorian lämpimin elokuu sekä kokonaisuudessaan kesä- ja elokuun välinen aika. Utsjoen Kevolla poikkeama aseman elokuun keskilämpötilaan oli suurin, 4,5 astetta.
Monilla niillä pohjoisen havaintoasemilla, joilla elokuun ennätystä ei rikottu, keskilämpötila oli mittaushistorian toiseksi korkein.
Hellepäivien määrä Lapissa oli elokuussa kuitenkin suurelta osin tavanomainen. Poikkeuksena on Utsjoen Kevo, jossa elokuun hellepäiväennätys rikkoutui. Keskimäärin Kevolla on elokuussa yksi hellepäivä, ja tänä vuonna niitä kirjattiin kahdeksan.
Myös elokuun ylin lämpötila, 28,4 astetta, mitattiin Kevolla 7. elokuuta. Elokuun alin lämpötila oli –0,6 astetta, ja se mitattiin samana päivänä Sallan Naruskan asemalla. Lämpötila on korkein elokuun alin lämpötila vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa vuorokausitilastoissa.