Kommentti: Stubb voi olla taas oma itsensä

Kommentti

Kokoomuksen puheenjohtajakisan hävinneen Alexander Stubbin siirtyminen sivuun myös hallituksesta on ymmärrettävä ja odotettu ratkaisu.

Puolitiehen jääneistä vallanvaihdoista on Stubbin omassa puolueessakin huonoja kokemuksia. Harvassa yrityksessäkään syrjäytetty johtaja voi jäädä virtahevoksi seuraajansa olohuoneeseen.

Stubbin mielestä on parempi, että seuraaja kokoaa oman joukkueensa puhtaalta pöydältä.

Hän taitaa tietää mistä puhuu, kun kelpuutti itse kilpailijansa Jan Vapaavuoren ja hänen tukijansa Petteri Orpon omaan hallitustiimiinsä kaksi vuotta sitten. Tämän kädenojennuksen seuraukset on nyt nähty.

Silti Stubb olisi voinut hyvin myös jatkaa hallituksessa. Hänen ympärillään ei ole katkeraa hovia tai mafiaa, jonka juonitteluja ja kampitusyrityksiä Orpo joutuisi pelkäämään.

Stubb kertoikin Orpon tarjonneen ulkomaankauppaministerin salkkua, joka olisi sinänsä istunut käteen kuin hansikas.

Kieltäytymistään Stubb perusteli sillä, että on luvannut enemmän aikaa perheelleen. Jatkuvasti maailmalla kiertävänä ulkomaankauppaministerinä se ei onnistu.

Stubbin nyt hieman telakalle siirtyvä poliittinen ura on sinänsä vaikuttava.

Sekä pääministerinä, ulkoministerinä ja valtiovarainministerinä pääsee kokeilemaan harva, ja Stubb ehti olla kolme vuotta ulkomaankauppaministerinäkin.

Sen päälle tulevat vielä vuodet europarlamentaarikkona ja kansanedustajana, huikein äänimäärin.

Stubbista ei kuitenkaan alun perin pitänyt tulla pääministeriä tai kokoomuksen puheenjohtajaa.

Tie EU-komissaariksi nousi pystyyn, kun Jyrki Katainen päättikin luopua pääministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan tehtävistä ja lähteä Brysseliin itse. Uranoste vei tehtäviin, jotka eivät Stubbille oikein istuneet ja sopineet.

Stubb myönsi Kauppatorilla pitämässään lehdistötapaamisessa, ettei ole viime vuosien tehtävissään voinut olla täysin oma itsensä.

Hän arvioi pääsevänsä nyt tavallisena kansanedustajana nauttimaan myös hieman suuremmasta sananvapaudesta kuin vaikkapa pääministerinä.

Ehkä tuumaustauon jälkeen nähdään jälleen entinen mutkaton ja omaperäinen kansansuosikki-Alex, joka uskaltaa vaikka polkea jälleen sortseissa Jopolla lehdistötapaamiseen ja täräyttää räväkän tviitin jos siltä tuntuu.