Kommentti: Eläinsuojelulain uudistuksessa on iso periaattellinen muutos – ja se on hyvä asia

Hyvinvoivissa eläimissä näkyy ihmisten empatiakyky, toimittaja Lauri Heikkilä toteaa kommentissaan
Kommentti

Eläinsuojelulain uudistus sisältää periaatteellisen muutoksen. Uudistettava eläinsuojelulaki ei ole enää eläinsuojelulaki.

Hallituksen uusi lakiesitys kantaa nimeä hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista. Pelkän vaaroilta ja väärinkäytöksiltä suojelun sijasta lain tavoitteena on siis eläinten hyvinvointi. Suunta on tervetullut.

Eläinten kanssa toimiessaan ihmiset kohtaavat monia eettisiä kysymyksiä. Onko oikein tappaa elävä olento, vaikkapa porsas, jotta ihminen saa pöytään paistia? Onko oikein vangita lehmä navettaan, jotta siitä voidaan lypsää maitoa? Onko oikein pitää tiikeriä suojalasin takana, jotta eläintarhassa käyvä ihminen saa pienen ärsyttämisen jälkeen komean selfien murisevan kissapedon kanssa?

Miten eläinten kanssa tulee toimia, jotta niiden hyödyntäminen olisi oikeutettua?

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa helppoja vastauksia. Joka tapauksessa on selvää, että eläinten hyvinvointiin on nykyään mahdollista panostaa yhä enemmän. Miksi niin ei siis tehtäisi?

Eläinten hyvä kohtelu kertoo myös ihmisen ymmärryksestä elävän olennon hyvän olon ja onnellisuuden tarpeeseen. Hyvinvoivissa eläimissä näkyy ihmisten empatiakyky.