Komissio muistuttaa Suomea EU-talouden pelisäännöistä

Suomen talous

EU-komissio muistuttaa Suomea pelisäännöistä, joita EU-maiden on noudatettava taloudenpidossaan.

Komissio lähettää tänään keskiviikkona kirjeen Suomelle ja muutamalle muulle jäsenmaalle kehottaakseen maita noudattamaan julkista velkaa ja alijäämää koskevia kriteerejä.

EU-lähteistä kerrotaan STT:lle, että kyseessä on uusi käytäntö, jolla halutaan viitoittaa jäsenmaita oikeaan suuntaan kuluvaa vuotta koskevissa päätöksissä.

– Tällä halutaan muistuttaa, että tietyillä mailla on isompi riski lipsua tavoitteista tai luiskahtaa väärälle puolelle. Sen kummempaa dramatiikkaa tähän ei liity, eräs lähde sanoo.

Suomi on ollut jo pidempään komission suurennuslasin alla, sillä Suomen julkisen talouden velka kasvaa huolestuttavaa vauhtia.

Velkaantumistahti on EU:n kärkipäässä, vaikka velka-aste ei ole EU-vertailussa korkea.

Viime vuonna Suomen julkinen velka oli 62,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja tänä vuonna velan ennakoidaan nousevan 65 prosenttiin. EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan velan pitäisi pysyä alle 60 prosentissa.

Budjettivajeensa Suomi näyttää painavan sallittuihin rajoihin.

Viime vuonna julkisen talouden alijäämä oli 3,2 prosenttia. Tälle vuodelle komissio ennustaa 2,8 prosentin vajetta. Vajeen pitäisi pysyä alle kolmessa prosentissa.

Komissio päättää toukokuussa, edellyttääkö rajojen rikkominen toimenpiteitä.

Komissio on kiinnittänyt huomiota myös Suomen reaalitalouden ongelmiin. Viime viikolla komissio julkisti Suomea koskevan raportin, jossa kiinnitettiin huomiota kilpailun puutteeseen ja kotitalouksien velkaan.

Komissio on patistanut Suomea moneen kertaan myös rakenteellisten uudistusten toimeenpanoon kuten sote- ja työmarkkinauudistuksiin.

Komissiosta saavat tänään kirjeen myös Espanja, Italia, Belgia ja Romania.