Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Toinen maailmansota
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt ja Josif Stalin Jaltalla helmikuussa 1945. (Kuva: The National Archives)

Kolme miestä päätti miljoonien ihmisten kohtalosta – Se betonoi maailmanpolitiikan vuosikymmeniksi

Jaltan konferenssi alkoi tasan 80 vuotta sitten
Samuli Vänttilä 4.2.2025 20:00, muokattu 5.2.2025 8:20
a– a+
Toinen maailmansota

Kolme miestä, joilla on käsissään miljoonien ihmisten kohtalo. Sellainen ajatus tulee eittämättä mieleen, kun katselee kuuluisia valokuvia helmikuulta 1945.

Winston Churchill brittiläisessä jyhkeässä olemuksessaan, villakangastakissaan ja sikari käsissään. Franklin D. Roosevelt viitta harteillaan, vanhentuneena ja hauraana, savuke hänelläkin sormiensa välissä. Josif Stalin univormussaan, koppalakissaan, selkä suorana ja terävän oloisena.

Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Neuvostoliiton johtajat olivat kokoontuneet Livadian palatsiin, Jaltan kaupunkiin, Mustanmeren rannalle Krimille.

Tehtävänä oli miettiä, miten maailmansota lopetetaan. Ja ennen kaikkea: miten maailma jaetaan sen jälkeen. Jaltan konferenssin alkamisesta on tiistaina kulunut tasan 80 vuotta.

Toista maailmansotaa oli helmikuussa 1945 käyty yli viisi pitkää vuotta. Kymmenet miljoonat ihmiset olivat kuolleet. Panssarivaunut olivat jyränneet Euroopan ja Neuvostoliiton maaperällä ristiin rastiin. Kaupunkeja oli raunioina.

Kaikki oli saanut alkunsa natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin pullistelusta 1930-luvulla. Natsi-Saksa oli ehtinyt toisessa maailmansodassa valloittaa miltei koko Euroopan. Idässä se oli työntynyt aivan Moskovan ja Leningradin porteille. Mutta nyt sen taru alkoi olla lopussa.

Churchill, Roosevelt ja Stalin olivat tavanneet jo reilua vuotta aiemmin Teheranissa. Siellä he olivat sopineet suuntaviivat siitä, kuinka Hitlerin Saksa lyödään. Länsiliittoutuneet hyökkäisivät lännestä, Neuvostoliitto idästä.

Teheranin konferenssi
Ennen Jaltan konferenssia Josif Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill olivat tavanneet Teheranin konferenssissa marras–joulukuussa 1943. KUVA: Suomenmaan arkisto

Sen jälkeen oli tapahtunut valtavan paljon. Puna-armeija oli jyrännyt itselleen takaisin lähes kaikki natsi-Saksan valloittamat alueet. Helmikuun alussa 1945 neuvostoliittolaiset operoivat jo Saksan maaperällä. Berliiniin ei ollut enää kovin pitkä matka.

Länsiliittoutuneet olivat puolestaan tehneet Normandian maihinnousunsa, vallanneet Ranskan, vapauttaneet Belgian. Saksan alueelle pääseminen ei ollut enää kaukana.

Mutta ohi sota ei ollut. Se riehui yhä edelleen keskellä Eurooppaa hirvittävänä ja verisenä.

Berliinissä Hitler meuhkasi saksalaisille, että kansakunnan on taisteltava viimeiseen mieheen ja naiseen. Kolmannen valtakunnan lopullinen romahdus alkoi olla päivänselvää.

Kyse oli enää vain kuukausista. Sen tiesivät hyvin myös Churchill, Roosevelt ja Stalin. Ja he tiesivät varmasti olevansa sodan voittajia.

Jaltan konferenssi kesti kaikkiaan seitsemän päivää. Sinä aikana kolmikko ulkoministereineen ja isoine avustajakuntineen päätti, että Saksan ei anneta enää koskaan tehdä sitä, mitä se oli toisessa maailmansodassa tehnyt.

Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Saksan miehitysvyöhykkeisiin. Myös Ranskalle annettiin oma vyöhykkeensä. Berliinikin jaettiin.

Jaltalla päätettiin myös Saksan sotakorvauksista ja saksalaisten sotarikollisten tuomitsemisesta. Armoa Livadian palatsissa ei juuri annettu.

Suuntaviivoja siellä luotiin myös pitkään kehitteillä olleelle maailmanjärjestölle, yhdistyneille kansakunnille eli YK:lle. Churchill, Roosevelt ja Stalin sopivat, että YK:n peruskirjan allekirjoittava kokous pidettäisiin San Franciscossa Yhdysvalloissa vielä saman vuoden keväällä.

Kolmikko myös sopi siitä, miten YK:n turvallisuusneuvosto toimisi. Pysyvät viisi jäsentä Iso-Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat saisivat veto-oikeuden sen päätöksiin. Nykypäivänä tiedetään, kuinka voimaton YK on sotien ehkämisessä ollut juuri tuon päätöksen vuoksi.

Berliini, toinen maailmansota
Saksan tappio toisessa maailmansodassa näytti vääjäämättömältä alkuvuodesta 1945. Kuvassa puna-armeijan sotilas asettaa Neuvostoliiton lipun Saksan valtiopäivätalon katolle vallatussa Berliinissä toukokuussa 1945. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jaltalla jaettiin Eurooppaa yllättävänkin tarkasti. Jugoslavia Neuvostoliitolle, Kreikka lännelle. Neuvostoliitto halusi oman etupiirinsä.

Kolme suurta ei vaivautunut kyselemään, miten jakelun kohteena olevat maat itse haluaisivat asioidensa menevän. Maiden kohtaloista päätettiin Jaltalla niiden yli.

Suurin vääntö käytiin Puolasta.

Neuvostoliitto oli valloittanut Puolan alueet natsi-Saksalta. Puolaan oli luotu väliaikainen hallitus, ja Stalin halusi kaikin keinoin pitää maan omassa etupiirissään. Olihan Puolan kautta hyökätty Venäjän ja Neuvostoliiton kimppuun niin monta kertaa.

Mutta Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa Puolan kohtalo mietitytti. Britannia oli lähtenyt koko toiseen maailmansotaan syksyllä 1939 puolustaakseen Puolaa natsi-Saksan hyökkäykseltä.

Lopulta Jaltalla sovittiin, että Puolan väliaikainen hallitus pitää muodostaa demokraattiselle pohjalle ja maassa oli järjestettävä vapaat vaalit.

Puolan rajoja kuitenkin siirreltiin. Neuvostoliitto sai itselleen ne Itä-Puolan alueet, jotka se oli vallannut toisen maailmansodan alussa. Korvaukseksi Puola sai kaistaleita Saksalta. Puola siis siirrettiin kartalla lännemmäksi kuin se alun perin oli ollut.

Päätöksiä Jaltalla tehtiin myös Aasiasta. Neuvostoliitto lupasi osallistua sotaan Japania vastaan. Korean niemimaa jaettiin kahtia. Neuvostoliitto sai Japanilta muitakin alueita.

Suomesta Jaltalla ei juuri enää puhuttu. Siitä aiheesta kolme suurta oli käynyt ratkaisevat keskustelunsa jo Teheranissa joulukuussa 1943. Jaltan kokouksen aikaan jatkosota oli jo päättynyt ja Suomi oli saanut saksalaiset ajettua lähes kokonaan pois maaperältään. Lapin sodassa elettiin viimeisiä kuukausia.

Jaltan konferenssin päätökset johtivat Euroopan jakolinjojen vahvistumiseen, kylmän sodan syttymiseen ja Berliinin muurin rakentamiseen. AFP / LEHTIKUVA

Kolmisen kuukautta Jaltan kokouksen jälkeen puna-armeija valtasi Berliinin. Hitler teki bunkkerissaan itsemurhan, ja toinen maailmansota Euroopassa päättyi.

Roosevelt ei ehtinyt sitä nähdä. Hän kuoli aivoverenvuotoon 12. huhtikuuta 1945. Hänen tilalleen nousi varapresidentti Harry S. Truman.

Jaltan konferenssi betonoi toisen maailmansodan jälkeisen maailman kohtalon. Eurooppaan syntyi jakolinja kommunistisen idän ja liberaaliin demokratiaan uskovan lännen välille.

Jaltalla Neuvostoliiton etupiiriin luvatut maat luisuivat Moskovan talutusnuoraan. Stalinin lupaamista demokraattisista vaaleista ja kansakuntien omista päätöksistä ei pidetty kiinni.

Kaiken keskus oli Saksa. Neuvostoliiton vyöhykkeistä muodostui kommunistinen Itä-Saksa, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan vyöhykkeistä demokraattinen Länsi-Saksa.

Alkoi kylmä sota. Berliinin muuri rakennettiin. Itä ja länsi kilpailivat kaikessa ydinasevarustelusta urheiluun. Se asetelma määritti maailmanpolitiikkaa vuosikymmeniä.

Vasta 1980-luvun lopulla itäblokki alkoi hapristua. Berliinin muuri romahti 1989, Neuvostoliitto lakkasi olemasta 1991.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Neuvostoliiton romahdusta viime vuosisadan suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi. Osin siitä syystä Putinin Venäjä hyökkäsi Krimille 2014 ja laajemmin Ukrainaan helmikuussa 2022.

Viime aikoina Jaltan konferenssi on jälleen vilahdellut julkisessa keskustelussa.

Tammikussa valtaan noussut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhonnut neuvottelevansa rauhan Ukrainaan nopeasti. Euroopassa se on herättänut huolia siitä, aikovatko Trump ja Putin neuvotella asiasta ilman Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä.

Euroopassa on muistutettu, ettei nyt saa toistua Jaltan konferenssista tuttu tapa, jossa suurvallat päättävät muiden maiden kohtaloista niiden ylitse.

Lue myös

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan

Ethel Caterham on viimeinen elossa oleva ennen vuotta 1910 syntynyt henkilö
8.7.2025 22:30

Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit

Kartta- ja navigointisovellukset toimivat usein hyvin taajamissa, mutta syrjemmässä ja luontoretkikohteiden suhteen kannattaa...
8.7.2025 22:00

Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta

Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden...
8.7.2025 21:30

Aihetunnisteet

Historia Iso-Britannia Politiikka toinen maailmansota Venäjä Yhdysvallat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Yksi omaisuusrikos tapahtuu yhä harvemmin, mutta heinäkuussa kannattaa pitää silmät auki
Uutiset | 8.7.2025 21:02
Häkellyttävän moni suomalainen ajaa, vaikka ei olisi ajokunnossa
Uutiset | 8.7.2025 20:00
Lapsiin kohdistettu mainonta muutoksessa
Uutiset | 8.7.2025 19:00
Purra huhuista EU:n uudesta velkavälineestä: Emme hyväksy
Uutiset | 8.7.2025 17:25
Trumpin aiheuttama epävarmuus jää leijumaan kauppasopimusten solmimisen jälkeenkin
Uutiset | 8.7.2025 16:23
Maasto- ja metsäpalot riivaavat Ranskaa ja Espanjaa
Uutiset | 8.7.2025 16:21
USU: Stubbin pojan valinnasta Upin tehtävään jo 13 kantelua
Uutiset | 8.7.2025 15:55
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste