Kokoomus äänestää tyhjää varapuhemiehen vaalissa – “Emme voi tukea tätä SDP:n kirjoittamaa näytelmää“

Kokoomus

Oppositiopuolue kokoomus järjestää protestin eduskunnan varapuhemiehen vaalissa äänestämällä tyhjää.

Kokoomus ei hyväksy ensimmäisen varapuhemiehen paikalle SDP:n ehdokasta Antti Rinnettä, joka joutui eroamaan pääministerin tehtävästä luottamuspulan vuoksi.

Uuteen hallitukseen työministeriksi valitun Tuula Haataisen (sd.) paikka puhemiehistössä täytetään eduskunnan keskiviikon istunnossa käytävässä vaalissa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotteen mukaan varapuhemiehen paikka kuuluu SDP:lle, ja kokoomus voisi sinänsä tukea SDP:n ehdokasta.

– Nyt SDP kuitenkin esittää paikalle Antti Rinnettä, joka viime viikolla erosi pääministerin tehtävästä, koska ei nauttinut eduskunnan enemmistön luottamusta. Heti eron jälkeen häntä istutetaan toiselle hyvin arvovaltaiselle paikalle. Tällainen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan. Emme voi tukea tätä SDP:n kirjoittamaa näytelmää, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan kansanedustajien saama palaute suomalaisilta on hyvin samansuuntaista: ihmiset ovat pettyneitä SDP:n tapaan kierrättää paikkoja.

– Nöyryys loistaa SDP:n toiminnassa poissaolollaan, eikä virheistä ole otettu opiksi, Mykkänen kuvaa.

Kokoomus teki edellisen hallituksen toiminnasta Postin omistajohjauksesta välikysymyksen, joka jäi käsittelemättä hallituksen erottua.

– Ikään kuin pelkästään tällä erolla olisi siivottu ristiin puhumisen jäljet ja heti seuraavalla viikolla voitaisiin aloittaa puhtaalta pöydältä uusilla salkuilla. Tämä ei ole kestävä toimintatapa, Mykkänen katsoo.

Mykkäsen mukaan tämä ei ole aitoa poliittista vastuunkantoa.

– Näemme populismin noususta, että luottamus politiikkaan ei ole parhaalla tolalla. Siksikään emme voi vain kuitata ratkaisuja, jotka ovat entisestään tuota luottamusta rapauttamassa. Kokoomus ei pidä johdonmukaisena tukea juuri luottamuspulan takia eronneen Antti Rinteen valintaa ja sen vuoksi äänestää puhemiesvaalissa tyhjää.