Kokoomuksen Orpo: Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi pahimmillaan johtaa

Politiikka

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puolueensa puheenjohtajapäivillä, että tämän viikon uutiset Yhdysvalloista ovat olleet pysäyttäviä.

–  Kun maailman vahvimman valtion virassa oleva presidentti yllyttää kannattajiaan demokraattista vaalitulosta vastaan, se on hälytys, johon jokaisen on herättävä, hän sanoi.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kannattajat mellakoivat aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain kongressitalossa.

Orpon mukaan demokratiaa haastetaan myös Euroopassa.

–  Britannia sanoi hyvästi 47 vuotta kestäneelle EU-jäsenyydelle vuodenvaihteessa. Kansa päätti, mutta brexit-kampanjointia leimasi väärien tietojen myllytys ja populismi, hän sanoi.

Lisäksi Orpo otti esimerkeiksi EU-jäsenmaat Puolan ja Unkarin, jotka haastavat suoraan vapaan median ja riippumattomien tuomioistuinten olemassaolon sekä polkevat ihmisoikeuksia.

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan parhaillaan eletään ajassa, jossa salaliittoteoriat, valeuutiset ja tieteen saavutusten kyseenalaistaminen leviävät kuin virus.

Orpon mukaan myös esimerkiksi rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointia.

–  Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa.

–  Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi pahimmillaan johtaa, hän sanoi.

Orpon mukaan silmiä ei saa ummistaa yrityksiltä murentaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

–  Suomi kestää, mutta ei ilman sitä, että pidämme tärkeistä arvoistamme kiinni joka päivä, Orpo sanoi.

Kommentit (2)

  • Mustikka

    Vastuullisten poliitikkojen tulisi noudattaa kansan tahdon mukaista politiikkaa niin ääriliikkeitä ei syntyisi. Orpo itse yhdessä Sipilän kanssa on yksi pahimmista ääriliikeiden synnyttäjistä kun sisäministerinä päästi 30 000 ”pakolaista” Suomeen, joita ei nyt sitten millään saada pois. Jälkikäteen on turha selitellä, on tehtävä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Niinistökin epäili onko se oikein että pitää suojautua niitä ihmisiä vastaan jotka tulevat etsimään muka turvaa. Poliitkoihin ei oikein enää luoteta, kun tekevät vääriä päätöksiä. Kansanedustajien tulisi toimia kansan parhaaksi.

  • Lukija4

    Miten kansan tahdon mukaista politiikka mitataan muuten kuin demokraattisten vaalien kautta ? Trumpin esimerkkiä monet ihailevat, mutta lopputulos oli karmea – onneksi demokratia toimi ainakin toistaiseksi. Monet näkevät samoja piirteitä Suomessakin – toivottavasti maltillisuus ja terve harkinta pitävät pintansa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen