Kokkolassa sinikettujen kuljetukseen tarkoitetut autot lähtivät matkaan ilman eläimiä

Turkiskasvatus

Kuohuntaa herättäneiden sinikettujen kuljetukseen tarkoitetut autot ovat lähteneet matkaan ilman eläimiä.

Siniketut on ollut tarkoitus viedä Kokkolasta Kiinaan. Siirtoa vastustamassa ollut mielenosoittaja Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoo STT:lle, että hieman puolen yön jälkeen tarhaajan pihalta lähti kolme kuljetusautoa.

Tilannetta seuraavat tarhaajat ilmoittivat asiasta hätäkeskukseen ja pyysivät poliisia tarkastamaan kuljetuksen laillisuuden, kettujen vedensaannin ja hyvinvoinnin.

– Tilannetta seuraavat tarhaajat eivät voineet olla 100-prosenttisen varmoja, että autoissa ei ole eläimiä, Isopahkala perustelee ilmoituksen tekemistä.

Komisario Vesa Ojanperä Pohjanmaan tilannekeskuksesta vahvistaa STT:lle, että asiasta tuli ilmoitus ja poliisi pysäytti sen takia kolme rekka-autoa Seinäjoella.

Kuljetusautoissa ei kuitenkaan ollut kettuja, joten autot saivat jatkaa matkaansa.

Isopahkalan mukaan kolme muuta kuljetukseen tarkoitettua autoa olivat olleet huoltoaseman pihalla, ja myös ne lähtivät matkaan ilman sinikettuja. Hänen näkemyksensä mukaan näyttää siltä, ettei sinikettuja olla viemässä ainakaan hetkeen mihinkään.

Sinikettujen siirtoa on ollut tarkkailemassa päivien ajan joukko tarhaajia. Eniten porukkaa oli paikalla torstaina ja perjantaina aamusta iltaan asti.

Ojanperän mukaan poliisi on käynyt paikalla ja käynyt läpi pelisääntöjä mielenosoittajien kanssa.

– Hyvinkin rauhanomaista toimintaa se on ollut kokonaisuudessaan. Lähinnä sovimme, että mielenilmaus ei saa aiheuttaa häiriötä liikenteelle tai kuljetustoiminnalle eikä saa häiritä kenenkään toimintaa, Ojanperä sanoo.

Ojanperän mukaan kuljetusoperaatioon on pyydetty myös poliisin virka-apua, mutta hän ei kerro, mihin ajankohtaan.

Iso-Pahkala kertoi aiemmin, että kiinalaisomisteinen turkistila aloitti kettujen lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

– Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Perjantaina iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakangas kertoi torstaina, että sinikettukuljetukset tehdään yleensä salassa.

Yhdistykset aloittivat protestinsa torstaina, koska kuljetus paljastui ensi kertaa etukäteen.

Isopahkalan mukaan pieni joukko tarhaajia sai tiedon kuljetusfirmoilta, jotka kertoivat kiinalaisomisteisen firman pyytäneen heiltä kuljetusta kuormalle.

Sinikettujen vieminen ulkomaille ei sinänsä ole laitonta.

Turkistarhaajat kuitenkin vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena.

He ovat myös kertoneet haluavansa kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin kuljetusten aikana ja kiinalaisilla tarhoilla.