Kiuruveden Keskustan valtuustoryhmä huolissaan suurimpien kaupunkien halusta puolittaa naudanlihan ja maidon kulutus
Kiuruveden Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Kiuruveden kaupunki turvaa liha- ja maitotuotteiden käytön kaupungin ruokailuissa niin kouluissa kuin kaupungin järjestämissä erilaisissa tilaisuuksissa.
Kiuruveden kaupunki on Suomen suurimpia naudanlihan ja maidon tuottajia. Vuonna 2021 Kiuruvedellä tuotettiin 3,2 miljoonaa kiloa naudanlihaa ja 54 miljoonaa litraa maitoa, valtuustoryhmä kertoo tiedotteessa.
– Kaupunki on strategiassaan linjannut olevansa maatalouden edelläkävijä, ja tulevaisuudessa Kiuruvesi voisi olla myös Suomen suurimpia biokaasuntuottajia, keskustan ryhmä toteaa.
Valtuustoryhmä kantaa huolta valtakunnan suurimpien kaupunkien tahtotilasta puolittaa naudanlihan ja maidon kulutus vuoteen 2025 mennessä.
– Ruokakriisin välttämiseksi omavaraisuutta tulee vahvistaa ja taata kotimaisen ruoantuotannon säilyminen. Kotimainen ruuantuotanto ylläpitää myös suomalaista monipuolista maalaismaisemaa, Kiuruveden Keskustan valtuustoryhmä linjaa.
Ryhmä toivoo myös lisää kotimaisten kasvisten ja kasvisproteiinilähteiden käyttöä.
– Ulkomailta tulevat kasvikset ja proteiininlähteet eivät ole ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja.
– Kiuruveden kaupungilla on mahdollisuus vaikuttaa hankintoihin omassa tuotannossa sekä omistajaohjauksen kautta kuntayhtymissä ja kuntien omistamissa yhtiöissä, valtuustoryhmä toteaa.