Kirkosta eronneiden määrä kasvoi tänä vuonna, mutta lasten kastamisten lisääntyminen tasoitti jäsenmäärän laskua – Kirkosta lähti 54 000 suomalaista

Kirkko

Kirkosta eronneiden määrä kasvoi edellisvuodesta, mutta kun lasten kastamiset otetaan huomioon, jäsenmäärän lasku on hieman tasaantunut, Kirkon tutkimuskeskus arvioi.

Kuluneena vuonna Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta arvioidaan eronneen noin 54  000 henkilöä, kun lukumäärä vuotta aiemmin oli noin 48  000.

Jäsenmäärän muutoksiin vaikuttavat kirkkoon liittyneiden, kirkon jäsenyydestä eronneiden, alle 1-vuotiaiden kastettujen sekä vuoden aikana kuolleiden määrät. Kasteiden määräksi arvioidaan tänä vuonna noin 26  000, kun luku viime vuonna oli alle 25  000.

–  Toisin kuin viime vuonna, koronapandemialla näyttää tänä vuonna olleen varsin vähän vaikutusta kirkosta eroamisiin ja kirkkoon liittymisiin. Kokonaiskuva vaikuttaa varsin samankaltaiselta kuin keskimääräisesti ennen korona-aikaa, kun mahdolliset kastetilaisuuksien siirtelyt huomioidaan, tutkija Kimmo Ketola sanoi kirkon tiedotteessa torstaina.

Kirkon tutkimuskeskus ennakoi, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä vuoden lopussa tulee olemaan hieman alle 3,7 miljoonaa eli kaksi kolmasosaa koko väestöstä.