Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Liikenne

Raskaammat autot, kuoppaisemmat tiet, kuluneemmat renkaat – Autoilussa yhä useampia yhtäaikaisia riskitekijöitä

9.7.2025 20:00
Lue lisää 
Kirjat
Junien ravintolavaunut olivat alkuun tyylikkäitä salonkeja valkoisine pöytäliinoineen ja posliiniastioineen. (Kuva: Kuva: Pietinen/Museovirasto)

Kirjat | Leipä ja suolakala ovat pitäneet suomalaiset tiellä

Oululainen Ritva Kylli kertoo tietokirjassaan, miten Suomessa on aikojen saatossa ruokailtu niin teiden varsilla, vesillä, rautateillä kuin ilmassakin
Annukka Kaarela 27.12.2024 7:00, muokattu 29.12.2024 10:15
a– a+
Kirjat

Kun suomalaisperhe suuntaa joulunviettoon sukulaisille tai Lapin hiihtokeskukseen, matkustajat tankkaavat itsensä tietysti jollain Nelostien ruuhkaisista liikenneasemista. Mutta missä ja mitä matkalaiset söivät ennen kuin Suomessa oli yhtään täyteen ahdettua ABC:tä tai edes tupakansavuista Esson baaria?

Siitä kertoo oululaisen historioitsijan Ritva Kyllin syksyllä ilmestynyt tietokirja Ruokaa reissussa. Teos on yhtä tasokasta luettavaa kuin Kyllin aiempikin kirja, vuonna 2021 Kanava-palkinnolla palkittu Suomen ruokahistoria. 

Kyllin kaltaisen arkeen keskittyvän historioitsijan haasteena on se, että kaikkein arkisimmista asioista harvoin jää kirjallisia merkintöjä minnekään. Kirjailija selviää kuitenkin tehtävästä erinomaisesti käyttäen lähteinään muun muassa lehtiä, valokuvia, kaunokirjallisuutta, matkaoppaita ja arkistojen asiakirjoja. 

Kylli lähtee liikkeelle jalkapatikassa liikkuneista esi-isistämme ja päätyy höyryveturien ja ilmalaivojen kautta nykytilanteeseen, jossa yhä useampi matkustaa ympäristösyistä jälleen maata pitkin. 

Sanat ”matkailu” ja ”matkustaminen” käsitetään kirjassa laajasti: niihin luetaan kaikki oman kotipaikkakunnan ulkopuolelle suuntautuvat matkat, jotka kestävät vähintään vuorokauden. 

Laaja näkökulma onkin tarpeen, sillä suomalaiset ovat matkustelleet pelkän huvin vuoksi vasta verrattain vähän aikaa. Ennen 1900-lukua lähes kaikki matkat tehtiin elannon vuoksi. 

Usein tarkoituksena oli nimenomaan ruoan hankkiminen, mutta niilläkin matkoilla oli tietysti syötävä jotain. 

Tervansoutajat kahvitauolla Oulujoen rannassa. Tervasta saaduilla rahoilla ostettiin Oulusta esimerkiksi suolaa ja ruista. Kuva: I. K. Inha/Museovirasto 

Nykyiselle Suomen alueelle muutti ihmisiä jääkauden jälkeen noin 8 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kyllin mukaan ensimmäiset tulijat pyydystivät rannikolla hylkeitä, kun taas sisämaassa syötiin esimerkiksi hirviä ja haukia. 

Ruokaa säilöttiin kuivaamalla, savustamalla, jäädyttämällä ja hapattamalla. Puuron hauduttaminenkin osattiin jo esihistoriallisella ajalla. Ruoanlaittovälineitä kuljetettiin matkoilla mukana, mutta tarpeen vaatiessa puuronkeitto onnistui vaikka tuohesta tehdyssä padassa. 

Sittemmin kulkijoiden perusevääksi muodostui kuivattu leipä. Ilman sitä suomalaisten ei olisi ollut mahdollista tehdä pitkiä matkoja merillä tai erämaissa, Kylli kirjoittaa. 

Ensimmäiset Suomessa leivotut leivät olivat Kyllin mukaan nostattamattomasta taikinasta tehtyjä ja äkkikuumassa paistettuja kyrsiätai rieskoja, jotka eivät säilyneet kovin pitkään.

Sen sijaan hapattamalla nostatetusta taikinasta leivottu varsinainen leipä oli nerokas keksintö: se säilyi pitkään, ja vanhetessaan sen maku vain parani. 

Tulevaisuuteen varautuneissa taloissa hapanta reikäleipää riitti pidempäänkin reissuun, sillä sitä oli kuivumassa aitoissa ja tuvan orsilla aina vähintään seuraavan puolen vuoden tarpeiksi. 

Leivän lisäksi matkalaiset kuljettivat mukanaan voita, suolakalaa, lihaa, läskiä tai juustoa. Niinkin myöhään kuin vuonna 1939 julkaistu Eväskirjanen julistaa, ettei kunnollisia eväitä voi ajatellakaan ilman suolakalaa, olipa se sitten silakkaa, silliä, säynävää, muikkua tai särkeä.  

– Evääksi käytetään mielellään valmiiksi perattua suolakalaa, jolloin sitä perillä on helpompi käyttää.  – – Muistettakoon kuitenkin, ettei suolakalakaan säily ilman suolavettä kovin kauan, kirja opastaa.  

Savolaisille tärkeä eväs oli kalakukko. Se oli Kyllin mukaan lähes puolisäilykkeen veroinen ruoka, jossa leipä ja kala saatiin kulkemaan kätevästi samassa paketissa. 

Vuonna 1939 Retkelijä-lehdessä vertailtiin kalakukon ja Hämeessä suositun talkkunan eväsominaisuuksia ja tultiin siihen tulokseen, että kukko on ”maailman parasta evästä, jossa yhdistetään leipä, kala, rasva ja liha”. 

Maailmalla ruokien soveltuvuutta matkamuonaksi kehittivät erityisesti armeijat. Napoleonin sotien aikana ranskalaiskokki Nicolas Appert sai Ranskan armeijalta 12 000 frangin palkinnon keksittyään, että ruokaa voi säilöä kiehuvan kuumana puhtaisiin lasipulloihin. 

Pian tämän jälkeen eräs brittikauppias keksi pakata ruokaa metallisiin tölkkeihin, ja patentoidut säilykepurkit mullistivat kuninkaallisen laivaston ruokahuollon. 

Suomenkin sotaväki pääsi jo vuonna 1895 testaamaan kolmenlaisia säilykkeitä: lihamakkarakakkua, kalakakkua ja hernerokkaa. Aluksi säilykkeitä tuotiin Argentiinasta, mutta vuonna 1926 perustetiin Oy Sotilassäilyke Ab. 

Armeijan muonitukselle niin ikään tärkeän näkkileivän valmistus alkoi Suomessa vuonna 1904. 

Kaksi aliupseeria nauttii kotirintamalta lähetettyä kalakukkoa Syvärillä vuoden 1942 tienoilla. Kuva: Museovirasto

Suomalaiset ovat tunnetusti suhtautuneet varsin nihkeästi ravintoloissa ruokailemiseen. Kunnon perheenemäntä teki matkalle tukevat eväät sekä säästösyistä että hyvän vaikutelman luomiseksi. 

Ravintoloita on paheksuttu erityisesti niissä tarjoiltavan alkoholin takia. Jo keskeisten teiden varsilla sijainneet kestikievarit saivat myydä alkoholijuomia, minkä vuoksi niihin suhtauduttiin epäillen. 

Kun rautatieverkosto alkoi 1800-luvun jälkipuoliskolla kehittyä, rautatieasemille perustetuista asemaravintoloista kehkeytyi monien mielestä varsinaisia synnin pesiä.  

Esimerkiksi Aamulehdessä paheksuttiin vuonna 1893 asemaravintoloiden ””iljettäwää juomaelämää”. 1900-luvun alussa ilmestyneessä Suomen ensimmäisessä tietosanakirjasarjassakin todettiin ravintola-sanan kohdalla, että ravitsemusliike ”helposti voi synnyttää siveellistä pahennusta”. 

Junamatkustajien ruokahuolto oli kuitenkin varsin pitkään asemaravintoloiden varassa, sillä ensimmäiset ravintolavaunut saatiin Suomen rautateille vasta vuonna 1911. Niitäkin vastustettiin. 

Muun muassa rautatietyöläiset kampanjoivat ravintolavaunuja vastaan peläten, että niistä muodostuisi ensimmäisen ja toisen luokan matkustajien ”kapakka- ja mässäysvaunuja”. 

Eduskuntavaaleissa rautatieläisiä kehotettiin vetämään punainen viiva ”sosialidemokratisen puolueen jonkin valitsiayhdistyksen listalle”, jotta porvariston mässäilyä kaikkein köyhimpien matkustajien kustannuksella onnistuttaisiin suitsimaan. 

Vastustuksesta huolimatta ravintolavaunut tulivat käyttöön 1910-luvulla. Aluksi vaunut valkoisine pöytäliinoineen ja posliiniastioineen olivat erittäin tyylikkäitä ja tarjoilivat korkeatasoista gourmetruokaa, kuten sampea, kuhaa ja vasikankotlettia. 

Kolmannen luokan lipun ostaneet matkustajat pääsivät ravintolavaunuun vain lisämaksusta.  Myöhemmin eleganssi sai väistyä tehokkuuden tieltä. 

Ravintolavaunuissa ryypiskelyä pyrittiin pitkään hillitsemään sillä, ettei asiakas saanut tilata pelkkää alkoholia, vaan sen lisäksi vaadittiin ruokatilaus. Matkustajat yrittivät luonnollisesti kiertää sääntöä erilaisilla konsteilla. 

Esimerkiksi kansanedustaja Pertti Paasion kerrotaan tilanneen Turun ja Helsingin välisessä junassa purkillisen ruusunmarjapilttiä. Vasta vuonna 1987 ravintolavaunuista alkoi saada mietoja alkoholijuomia ilman, että samalla oli pakko tilata ruokaa silmänlumeeksi. 

Telttailua 1960-luvun tyyliin Helsingin Lauttasaaressa Särkiniemen campingalueella. Kuva: Volker von Bonin/Museovirasto

Suomalaisten matkaruoasta ei voi tietenkään puhua huomioimatta Ruotsin-laivojen notkuvia buffetpöytiä. Kyllin mukaan seisova pöytä oli jo vuonna 1837 liikennöintinsä aloittaneen S/S Furst Menschikoffin vetonaula. 

Siipiratashöyrylaivan voileipäpöytään katettiin muun muassa silliä, mätiä, silakkaa, hummeria, kaviaareja, pasteijoita ja salaatteja. Palanpainikkeeksi tarjottiin viinaryyppyjä, minkä vuoksi pöytää nimitettiinkin toisinaan viinapöydäksi.

Kyllin mukaan Ruotsissa voileipäpöydän antimista oli nautittu ilmeisesti jo 1500-luvulla. Smörgårdsbord toimi pitkään ainoastaan aterioiden alkupalaosuutena, mutta vuonna 1912 järjestettyjen Tukholman olympialaisten jälkeen se alkoi muodostua ruokatarjoilun päätähdeksi. 

Suomalaisille seisovat pöydät ovat jo vuosikymmenten ajan olleet laivaristeilyjen kohokohtia, joihin ei uudistuksia kaivata. 

Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoi vuonna 2022 Image-lehdessä, että lohet, sillit ja kalat ovat vuodesta toiseen buffetin suosituinta antia. 

– En ikinä uskaltaisi ottaa katkarapuja pois, siitä tulisi sellainen määrä palautetta, etten ehtisi vastata siihen, hän kauhisteli.  

Lindholmin mukaan Viking Linen seitsemässä laivassa kului kesällä 2022 yhteensä noin 220 kilogrammaa katkarapuja illassa.

Huoltoasemien muodonmuutos alkoi 1960-luvulla. Kuvassa työntekijä ja asiakkaita Asikkalan Esson baarissa 1990-luvun alussa. Kuva: Museovirasto

Entäpä sukulaisiin joulunpyhiksi matkanneet perheet? Mitä he söivät teiden varsilla ennen ABC-Suomen kukoistuskautta?

Alkuun tietysti eväitä. Ensimmäinen bensa-asema perustettiin Helsinkiin vuonna 1921, mutta kului vielä vuosikymmeniä ennen kuin asemilla ryhdyttiin autojen lisäksi huoltamaan ihmisiä. 

1960-luvulla, kun Suomessa haluttiin panostaa kotimaanmatkailuun, teiden varsilla sijaitseville luonnonkauniille paikoille ryhdyttiin perustamaan erityisiä pysähdyspaikkoja. 

Vuonna 1966 niitä alettiin varustaa pöydän ja penkin yhdistävillä putkirunkoisilla kalusteilla. Istuinryhmiä sijoitettiin tosin vain sellaisille levähdyspaikoille, jotka sijaitsivat vähintään 20 kilometrin päässä lähimmistä asutuskeskuksista – eihän nuorison haluttu ryhtyvän notkumaan alueilla. 

1960-luvulla Suomessa käynnistyi huoltoasemien muodonmuutos, kun öljy-yhtiöt huomasivat mahdollisuutensa panostaa autojen ohella myös ihmisten hyvinvointiin. 

Vuonna 1970 Oy Esso Ab:n 50-vuotishistoriikissa kerrottiin, että keskimäärin joka toisella Esso-asemalla oli jo kahvio. 

– Tämän palvelumuodon kehittämisessä on erityistä huomiota kiinnitetty asiakkaiden viihtyisyyteen ja monipuoliseen palveluun. Värikkäät yhdenmukaiset sisustusratkaisut ja monipuolinen ruokatarjoilu kuuluvat nykyisin lähes jokaiseen Esso-kahvioon, historiikki hehkutti. 

Toista mieltä saattoi olla se huteralla muovituolilla keikkunut autoilija, jonka pureksima muna-anjovisleipä oli pahoin kuivahtanut ja kahvikin palanut pohjaan huolimatta keittimen levylle asetetusta viiden pennin kolikosta. Naapuripöydässä mökelsi paikallinen miesseurue, joka oli nautiskellut muutaman pullollisen liikaa baariin juuri myyntiin tullutta keskiolutta. 

Tai sitten vuoden 1970 autoilija ei tiennyt paremmastakaan.

Ritva Kylli: Ruokaa reissussa – Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffettiin. Gaudeamus, 508 s. 

Lue myös

Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen

Europarlamentaarikko Katri Kulmuni (kesk./Renew) on valittu ryhmänsä varjoneuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä käsittelevään lainsäädäntöesitykseen. Kulmuni kertoo...
10.7.2025 11:30

Tänään sää lämpenee – helleraja rikkoutunee viikonloppuna, etelään odotetaan voimakasta salamointia ja rankkasateita

Etelässä on myös tänään pieni riski sadekuuroille
10.7.2025 10:31

Yhdysvallat hyökkäsi YK:n palestiinalaisalueiden raportoijaa vastaan – määräsi pakotteita

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio ilmoittaa Yhdysvaltojen määränneen pakotteita YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albaneselle....
10.7.2025 10:23

Aihetunnisteet

Historia Kirjat Kotimaa matkailu

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Kainuun prikaati on tarjonnut keskusteluapua yksikössä, jossa Mikkelin murhaepäilty palveli
Uutiset | 8.7.2025 11:26
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Tänään sää lämpenee – helleraja rikkoutunee viikonloppuna, etelään odotetaan voimakasta salamointia ja rankkasateita
Uutiset | 10.7.2025 10:31
Yhdysvallat hyökkäsi YK:n palestiinalaisalueiden raportoijaa vastaan – määräsi pakotteita
Uutiset | 10.7.2025 10:23
EU-parlamentti äänestää komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kohtalosta
Uutiset | 10.7.2025 10:21
Hamas valmis vapauttamaan 10 panttivankia
Uutiset | 10.7.2025 10:18
Rubio ja Lavrov tapaavat tänään Malesiassa, kertoo virkamieslähde
Uutiset | 10.7.2025 10:16
Trump ilmoitti 50 prosentin kuparitullista
Uutiset | 10.7.2025 10:10
Zelenskyi: Venäjä iski Ukrainaan jälleen sadoilla lennokeilla
Uutiset | 10.7.2025 10:08
IAU ilmoitti uudesta työnseisauksesta
Uutiset | 10.7.2025 10:06
Etelä-Korean vallankaappausyrityksestä syytetty ex-presidentti pidätettiin taas – laitettiin eristysselliin
Uutiset | 10.7.2025 9:36
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Tänään sää lämpenee – helleraja rikkoutunee viikonloppuna, etelään odotetaan voimakasta salamointia ja rankkasateita
Uutiset | 10.7.2025 10:31
Yhdysvallat hyökkäsi YK:n palestiinalaisalueiden raportoijaa vastaan – määräsi pakotteita
Uutiset | 10.7.2025 10:23
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste