Keskustaväki etsii nyt uutta alkiolaisuutta – vastauksia kysyttiin jopa tekoälyltä
Keskustavaikuttajat haluavat puolueen keskittyvän tulevalla oppositiokaudellaan poliittisen linjansa kirkastamiseen.
– Hajuton ja mauton, oikea kiusankappale. Se on päivän sana, kun puhutaan Suomen Keskustasta Nesteen parlamentissa, keskustanaisia edustava Marjut Lehtonen totesi puoluevaltuuston yleiskeskustelussa.
Keskustan pitää Lehtosen mukaan nyt pohtia, mitä on alkiolaisuus 2020-luvulla ja 2030-luvulla.
Keski-Suomen Keskustan puheenjohtaja Tahvo Anttila kertoi kysyneensä Chat GPT-sovellukselta eli tekoälyltä, mitä ne Alkion pääprinsiipit ovat.
– Tekoäly löysi niitä viisi kappaletta: maaseudun kehittäminen, itsenäinen maanviljelys, kansanvalta, kansan koulutus ja kansan elävä kulttuuri. Nämä viisi kohtaa antavat suunnan keskustalle, Anttila sanoi.
Koko kansan sivistystä on tuettava, Anttila linjasi.
– Toisin kuin persut sanoo, kaikkia on koulutettava. Myös uudet suomalaiset on koulutettava tasapuolisesti.
Keskusta ilmoitti heti eduskuntavaalien jälkeen menevänsä oppositioon, ja puoluehallitus tukee asiassa puoluejohtoa.
Puoluevaltuutettujen riveistä kuului Helsingin kokouksessa muutamia soraääniä sille, ettei hallitustunnusteluja katsottu loppuun eikä puoluevaltuustolta kysytty kantaa.
– Olen oppositioon menon kannalla, mutta kentältä on tullut yllättävän paljon yhteydenottoja hallitukseen menon puolesta. Miksei puoluevaltuustoa osallistettu päätöksentekoon mitenkään, Lotta Iso-Tuisku Etelä-Pohjanmaalta kysyi.
Niina Ojala Päijät-Hämeestä sanoi, että keskustan äänestäjät halusivat puolueen arvomaailman näkyvän päätöksenteossa. Silti keskusta ilmoitti suorilta valitsevansa opposition.
– Mielestäni tämä oli virhe.
– Mitä keskusta olisi menettänyt, jos se olisi vastannut hallitustunnustelijan kysymyksiin, Ojala kysyi.
Eduskuntavaaliehdokkaana ollut Auli Piiparinen Pohjois-Savosta piti selvänä, että keskustan pitää suunnalta oppositioon. Kaikki äänestäjät eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, hän tietää.
– Oppositioon, sanoin viikko sitten Kuopion torilla vaalien kiitoskahveilla. Puheen jälkeen sain perääni useamman uhoajan, että ei kuin hallitukseen. Että Itä-Suomelle käy huonosti, jos keskusta ei ole hallituksessa.
Piiparista harmitti vaalikentillä kuulla, kuinka puhetta vaikkapa vihreästä siirtymästä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta toppuuteltiin.
– Tuntui, että käperryimme sisäänpäin, kun olisi pitänyt katsoa ikkunasta ulos.
– Olemme keskipuolue, ja se rooli on meidän nyt kirkastettava, Piiparinen sanoi.
Keskustaopiskelijoiden Matti Linna pitää myös näköalattomuutta keskustan suurimpana ongelmana.
– Vapaan kansan suora tie on sumun peittämä.
– Tulevan kauden tehtävä on kirjoittaa tulevaisuuden yhteiskunta paperille, jotta neljän vuoden kuluttua olemme valmiit viemään yhteiskunnan keskustalaisen pääministerin johdolla kohti uutta, tulevaisuuteen katsovaa Suomea, Linna sanoi.
Hän muistutti, ettei keskustan pidä lähteä flirttailemaan perussuomalaisten kanssa, sillä esimerkiksi luontokato ja kansainvälinen muuttoliike ovat tosiasioita.
– Vaikka monet tulkitsevat, että keskustan kannatus valui perussuomalaisille, emme voi olla persumpia kuin persut. Ja tiedätte kyllä kaikki, miten light-persuille käy.
Antti Kurvinen ministeriryhmästä totesi, että Suomi ei ole vieläkään jakautunut vain kahteen oikeiston tai vasemmiston blokkiin, vaan niiden välissä on keskusta.
– Poliittinen keskusta on luovuutta, sivistystä, edistystä, yhteisöllisyyttä korostava, ihmisläheinen keskusta on se kolmas tie, se meidän pitää pystyä kirkastamaan lähiaikoina.
Kurvisen mukaan oppositiopolitiikassa ei pidä lähteä räkyttämiseen ja kaiken liikkuvan ampumiseen.
– Pitää olla valmiutta tukea uuden hallituksen järkeviä uudistuksia, jos sieltä sellaisia löytyy, ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ylläpitää kansallista Nato-yhtenäisyyttä, hän sanoi.
Antti Kaikkonen käytti hyväkseen komentomahdollisuutta, joka hänellä puolustusministerinä vielä muutaman viikon ajan on.
– Keskustalaiset, rätti käteen ja eteenpäin. Töihin!
Kaikkonen vakuutti keskustaväelle, ettei kahta viimeisintä hallituskautta ole syytä hävetä. Juha Sipilän kaudella laitettiin taloutta ja työllisyyyttä kuntoon, nyt luotsattiin maata läpi kriisien, hän kertasi.
– Minusta tuota aikaa voimme katsoa sittenkin aika lailla pystyssä päin.
– Edessä on nyt iso työ oppositiosta käsin. On asetettava uudet tavoitteet juuremme ja aatteemme tuntien. On lähdettävä palauttamaan itseluottamustamme, joka on matkan varrella kolhuja saanut, Kaikkonen sanoi.
Yleiskeskustelussa huomautettiin, että vaalituloksessa oli pientä nousua vaalien alla nähtyihin gallupeihin verrattuna. Tästä ja positiivisesta vaali-ilmeestä kiiteltiin puheenjohtaja Annika Saarikkoa.
– Saarikon osaaminen vaalitenteissä toi sen nousun mikä nähtiin, Teemu Knuutti Etelä-Pohjanmaalta sanoi.
Henna Helmi Heinonen Etelä-Pohjanmaalta näki kolme vaihtoehtoa keskustan tulevaisuudelle.
Yksi on se, että mennään kuten ennenkin.
– Korjaillaan vähän viestintää ja todetaan, että kyllä aika varmaan tämän hoitaa eli kun hallitusvastuu alkaa painaa, niin kyllä meillekin sieltä sitten vähän tippuu.
– Toinen visio voi olla se, että me aletaan RKP:ksi, yhden asian puolueeksi, ja ollaan aina kaikessa maaseudun puolella. Se olisi jollain lailla luontevaa, mutta silloin tyydytään pienpuolueeksi, Heinonen totesi.
Hän kannattikin kolmatta vaihtoehtoa, jossa tehdään iso, rohkea uudistus.
– Lähdetään riisumaan järjestörakennetta, etsitään pienimpiä mahdollisia yhdistäviä tekijöitä erottavien sijaan.
– Sillä keskivoimalla on potentiaalia, koska se on ainoa järkevä tapa rakentaa yhteiskuntaa. Se visio on vahva yleispuolue, tuleva pääministeripuolue.
Vaalitappio syö puolueen rahoitusta, ja esimerkiksi keskustanaisten rahoitus ollaan aikeissa puolittaa ensi vuoden alusta. Keskustanaiset vastustaa tätä jyrkästi.
– Keskustanaiset ei pysty tätä hyväksymään. Esitän, että kohta poistetaan. Se romuttaisi toiminnan kokonaan, keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu sanoi, ja sai kannatusta keskustanaisten riveistä.
Keskustanaisten varapuheenjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä totesi, että naistoiminnan alasajo ei auta puolueen tilannetta.
Sari Palmun mukaan keskusta piti itsestäänselvyytenä sitä, että tietyiltä alueilta tulisi vaaleissa ääniä eikä näistä kannattajista huolehdittu.
– Pelkäsin tätä tulosta, koska jotenkin tuntui pitkän aikaa siltä, että perälaudan annettiin vuotaa.