Keskustaryhmyri Kurvinen ravistelee kuntapäättäjiä hereille: “Ymmärretäänkö tämä?“

Politiikka

Yksi koronakriisin keskeisimmistä seurauksista on uskon palautuminen hajautetun yhteiskuntarakenteen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Näin arvioi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen puheessaan keskustanuorten liittokokoukselle.

– Merkit ovat ilmassa. Ihmiset tahtovat väljemmille vesille asumisen ja muun elämisen puolesta. Samoin yhä useammalla koti on kahdella paikkakunnalla. Nyt kyse on siitä, miten harppausta haja-Suomeen tuetaan politiikan keinoin.

Kurvisesta elämisen edellytyksiä onkin kohennettava eri puolilla Suomea.

Kyse on työpaikoista, peruspalveluista, koulutuksesta, liikenteestä ja verkkoyhteyksistä.

Hän mainitsee erikseen sen, että autoilun nousevia kustannuksia on hillittävä uusilla veroratkaisuilla.

Keskustaryhmyri kokee, että ihmiset ovat ottaneet aluepolitiikan omakseen. Hän näkee, että uusi tilanne pakottaa ”keskittämisuskovaiset” vastaamaan perustavanlaatuisiin kysymyksiin.

– Olisiko esimerkiksi kokoomuksessa rahkeita tunnustaa, että sadan suurkunnan kaltaisen keskittämispolitiikan aika on peruuttamattomasti ohi? Kyllä keskustallakin on parantamisen varaa. Ohjenuoraksi voisi sopia: vähän enemmän tekoja, vähän vähemmän puheita.

Lopulta Kurvinen kuitenkin arvioi, että suurin herätys tarvitaan ruohonjuuritasolla.

– Perustellusti voi sanoa, että kunnanisien ja -äitien käsissä on mahdollisuuksien mahdollisuus. Ymmärretäänkö tämä? Suunta ei muutu pelkästään valtakunnan tason päätöksin. Tärkeintä on paikallinen politiikka.