Keskustaopiskelijat tyrmää ministeri Terhon tulorajapopulismin – "Opintotuki ei ole bonus päätoimisesti työskenteville"

Opintotuki

Keskustaopiskelijat ovat äimistyneitä opintorahasta vastaavan kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) tulorajapopulismista.

Ministeri kertoi aiemmin torstaina olevansa valmis luopumaan kokonaan opintotuen tulorajoista. Perusteluna ajattelulleen Terho käytti Palkasaajien tutkimuslaitoksen julkaisemaa raporttia opintotuen tulorajoista.

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen huomauttaa järjestön kannanotossa, että raportti on vajavainen.

– Raportin laatijat eivät huomioineet lainkaan sitä, että tulorajojen poisto tai huomattava nostaminen johtaisi myös opintorahaa saavien opiskelijoiden määrän kasvuun ja sitä kautta valtion menojen nousuun, Piiparinen sanoo.

Keskustaopiskelijat pitää tehtyä selvitystä kokonaisuutena tarpeellisena, mutta haluaa muistuttaa opintotuen roolista opiskelijan sosiaaliturvana.

Järjestö näkee, että sen on ensisijaisesti mahdollistettava päätoiminen opiskelu, ei toimia bonuksena päätoimisesti työskenteleville opiskelijoille.

– Nyt olisi ennemmin panostettava opintorahan korottamiseen, ja toissijaisesti koko opintotuen tulorajajärjestelmän uudistamiseen, Piiparinen linjaa.

Puheenjohtaja jatkaa, että nykyinen tulorajajärjestelmä on rakenteeltaan auttamattoman vanhanaikainen riippumatta itse tulorajan suuruudesta.

– Ensi vaalikaudella on viipymättä aloitettava reaaliaikaiseen tuloseurantaan perustuva uudistustyö. Tämä vapauttaisi opiskelijat lannistavasta byrokratiasta.