Keskustanuoret: Kuntien edistettävä vahvemmin luonnon monimuotoisuutta

Keskustanuoret

Keskustanuorten valtuuskunta vaatii, että kunnissa edistetään vahvemmin luonnon monimuotoisuutta.

Keskustanuorten valtuuskunnan mukaan luonnon monimuotoisuutta voitaisiin huomioida paremmin esimerkiksi kaavoituksissa. Kunnissa pitäisi keskustanuorten mukaan ylläpitää ja säästää erilaisia luontoalueita.

– Kasvien ja eläinten monimuotoisuus perustuu ekosysteemien monimuotoisuuteen. Kaavoituksella ei saada kuitenkaan uhata esimerkiksi yksityisten metsänomistajien omistusoikeutta ja mahdollisuutta käyttää omaisuuttaan. Kuntien tulee olla hyvin tarkkoja koska kaavoitusta siis käyttävät, keskustanuorten lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

Keskustanuorten vuoden 2021 poliittisen tavoiteohjelman kärkenä on ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon hyvinvointi.

Tiedotteessaan järjestö muistuttaa, että luonnon monimuotoisuus on maailmassa hyvin uhanalainen. YK:n mukaan jopa miljoona eläin- ja kasvilajia on maailmanlaajuisesti vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Tilanne ei ole hyvä Suomessakaan. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) luokituksella ja kriteeristöllä joka yhdeksäs Suomen kaikista arvioiduista lajeista on uhanalainen. 

– Lajit ovat uhanalaisia eri syistä ja niiden tarvitsemat suojelutoimet tulee harkita erikseen, ottaen huomioon myös kansainvälisistä ympäristösopimuksista ja EU:n yhteisölainsäädännöstä aiheutuvat velvoitteet, tiedotteessa sanotaan.

Suomalaisilla on keskustanuorten mukaan kuntavaaleissa mahdollisuus vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.

– Vaalipäivänä sinä päätät, tehdäänkö kotikunnassasi tai -kaupungissasi kestävää politiikkaa seuraavat neljä vuotta. Kestävää politiikkaa, joka huomioi luonnon monimuotoisuuden sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden”, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen summaa tiedotteella. 

Keskustanuorten valtuuskunta kokoontui viikonloppuna. Valtuuskunta on keskustanuorten ylin päättävä elin liittokokouksen jälkeen.